Καινούργιες επαναστατικές θεραπείες κατά του ιού του AIDS

Νέες επαναστατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, θεραπείες που προσπαθούν να εκδιώξουν τον HIV χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές οι οποίες στις μέχρι τώρα δοκιμές εμφανίζουν άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα,παρουσιάζονται αυτές τις μέρες σε μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στη Μελβούρνη.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εκτοπίσουν και να εξαλείψουν τον ιό με μια νέα  προσέγγιση την οποία έχουν ονομάσει «kick-and-kill» (εξόντωση κλωτσηδόν σε ελεύθερη μετάφραση). Οι ερευνητές επιδιώκουν να εκτοπίσουν τον ιό από το καταφύγιό του και να σκοτώσουν τα κύτταρα όπου κρύβεται, όταν ο ασθενής τελεί υπό αντιρετροϊκή αγωγή.
Ερευνητές στη Δανία κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό του AIDS από κύτταρα όπου καταφεύγει από ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα. Την έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Όρχους στη Δανία οι οποίοι πραγματοποίησαν πειράματα σε έξι ασθενείς.

Στους έξι ασθενείς χορηγήθηκε αντιρετροϊκή θεραπεία, και επιπλέον χορηγήθηκε ρομιδεψίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που προκαλεί την αύξηση από 2,1 έως 3,9 φορές την ποσότητα του ιού στο αίμα.
Στους πέντε από τους έξι ασθενείς, ο ιός ανιχνεύθηκε εκ νέου από τους γιατρούς. Οι έρευνες θα πρέπει βέβαια να καθορίσουν αν όλοι οι κρυμμένοι ιοί "ανακαλύφθηκαν". Το επόμενο βήμα είναι  να βρεθεί τρόπος για να θανατωθούν τα κύτταρα-καταφύγιο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται μόλις διακοπεί η αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο «επανεργοποιημένος» ιός καθώς παρατηρείται μικροσκοπικά, αφήνει ένα ίχνος, όταν πηγαίνει στο αίμα, έξω από τα μολυσμένα κύτταρα CD4.  Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το ίχνος, όμοιο με δακτυλικά αποτυπώματα στο σημείο του εγκλήματος, θα μπορεί να εντοπιστεί από τα Τ-κύτταρα (Τ- λεμφοκύτταρα), που πολεμούν τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές θέλουν να συνδυάσουν τη ρομιδεψίνη, η οποία ξυπνά τον εν υπνώσει HIV, με το εμβόλιο vacc-4x, ώστε τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα κύτταρα καταφύγιο του ιού.

«Δείξαμε ότι με τη ρομιδεψίνη μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έναν ιό που παραμένει εν υπνώσει και ότι ο ιός αυτός πηγαίνει τότε στο αίμα σε μεγάλη ποσότητα. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και τα εμπόδια πολλά, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια θεραπεία του AIDS» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Όλε Σμελτς Σόγκορντ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα