Αποκρυπτογραφήθηκαν φάρμακα 2.200 ετών!

Ένας αρχαίος γιατρός γνώριζε πιθανότατα την σύνθεση των φαρμάκων που φορτώθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα εμπορεύματα πάνω σε πλοίο που ετοιμαζόταν να πλεύσει στη Μεσόγειο. Αλλά θα χρειαστούν περίπου 2.200 χρόνια μέχρι κάποιος άλλος να μάθει τα συστατικά των έξι γκρι χαπιών, τα οποία χάθηκαν κάτω από τα κύματα μαζί με το υπόλοιπο του πλοίου, που είναι γνωστό ως «del Relitto Pozzino».

Ομάδα αποτελούμενη από Ιταλούς αρχαιολόγους, χημικούς και βιολόγους αποκρυπτογράφησαν την χημική σύνθεση των αρχαίων φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στα 18 μέτρα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης.

Οι έξι επίπεδοι δίσκοι βρίσκονταν μέσα σε ένα δοχείο κασσίτερου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν μέσα σε μεγαλύτερο ξύλινο κουτί που σάπισε και καταστράφηκε.Επίσης, βρέθηκαν και άλλα ιατρικά εργαλεία της εποχής σε κοντινή απόσταση.

Σε προηγούμενη μελέτη των φαρμάκων το Discovery News είχε ανακαλύψει ότι το φάρμακο περιέχει μείγμα ορυκτών και φυτικών υλικών, αλλά δεν είχε καθορίσει επακριβώς τις χημικές ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα στο pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα