Η ορμόνη της αγάπης μας κάνει πιο κοινωνικούς

Μια δόση οξυτοκίνης την ημέρα την ντροπή την κάνει πέρα. Και μάλιστα, σε μορφή ρινικού σπρέι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ορμόνη της αγάπης, όπως είναι γνωστή η οξυτοκίνη, βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για τον εαυτό τους και να είναι πιο κοινωνικοί.

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται φυσιολογικά στον οργανισμό μετά τη γέννα ή σε περιόδους έντονης κοινωνικότητας και βοηθά να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, αλλά και σε ερωτευμένους και φίλους. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν πώς επηρεάζει τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Ερευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Κεμπέκ στον Καναδά, κατέδειξαν ότι η λήψη οξυτοκίνης μπορεί να αλλάξει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον βαθμό κοινωνικότητάς μας. «Υπό την επήρεια της ορμόνης, το άτομο βλέπει τον εαυτό του ως πιο εξωστρεφή, πιο ανοιχτό σε νέες ιδέες και εμπιστεύεται ευκολότερα τους άλλους», λέει ο Μαρκ Ελενμπόγκεν, υπεύθυνος ερευνητής στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία στο Κονκόρντια.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα δήλωσαν πώς αισθάνονται μιάμιση ώρα μετά τη λήψη μιας δόσης ρινικού σπρέι με οξυτοκίνη. «Τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν εγκαρδιότητα, εμπιστοσύνη, αλτρουισμός και ανοιχτοσύνη», προσθέτει ο Κρίστοφερ Καρντόσο, επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 100 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα