Νέα σενάρια για την Αμφίπολη με τους 5 νεκρούς. Η κολοκυθιά συνεχίζεται

Άφωνη έμεινε εχθές η κοινή γνώμη με την αποκάλυψη των πέντε νεκρών στον τάφο της Αμφίπολής! Σίγουρα και μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο τάφος της Αμφίπολης έχει πολλά ακόμα να μας "πει"

Ενώ περιμέναμε να μάθουμε το όνομα του νεκρού του τάφου της Αμφίπολης, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, μάθαμε ότι είναι τουλάχιστον 5 άτομα θαμμένα στον λόφο Καστά.
Στην Αμφίπολη είναι θαμμένοι: μια γυναίκα άνω των 60 ετών, δυο άνδρες από 35 - 45, ένα νεογέννητο και άλλος ένας άνδρας ο οποίος είχε αποτεφρωθεί και οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να μάθουν περισσότερα για την ηλικία του, το ανάστημά του και άλλα χαρακτηριστικά.

Ενα σενάριο που ακούστηκε ήταν ότι η γυναίκα δεν είναι άλλη από την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου την Ολυμπιάδα, κάτι που απορρίφθηκε από τους περισσότερους αφού η Ολυμπιάδα σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία είχε δολοφονηθεί στην Πύδνα και όχι στην Αμφίπολη.

Για το θέμα μίλησε στο Newsit ο καθηγητής αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης.

«Για την Ολυμπιάδα γνωρίζουμε πρώτον ότι είναι στην Πύδνα, όπου επήλθε και ο θανάτος της, υπάρχει δηλαδή μαρτυρία αρχαία που αναφέρει ότι έχει ταφεί εκεί άρα είναι δύσκολο να έχει ταφεί και στην Αμφίπολη. Και επίσης αυτή η απόδοση στην Ολυμπιάδα συσχετίζει αναγκαστικά τον τάφο με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε. Αρα οποιεσδήποτε υποθέσεις και αποδόσεις τέτοιου τύπου, βασίζονται σε δεδομένα τα οποία δεν τεκμηριώνονται από τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που διαθέτουμε. Αρα, μια επιστημονική προσέγγιση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρακινδυνευμένες αποδόσεις».

Την ίδια άποψη είχε και η γνωστή αρχαιολόγος, Ντόροθι Κίνγκ. Έγραψε: «Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από τον οποίο φέρεται να έχουν ταφεί οι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε γύρω στο 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».

Επίσης "δεν βγαίνει" να είναι οι δυο γιοί του Κάσσανδρου αφού δεν πρόλαβαν να κλείσουν τα 25 τους χρόνια.

Σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι ότι ο τάφος είναι οικογενειακός αλλά και γι' αυτό θα μιλήσει πιο έγκυρα το DNA.

Κάποιοι επίσης ψέλλισαν ότι είναι ο τάφος της Ρωξάνης αλλά η Ρωξάνη πέθανε σε νεότερη ηλικία από την 60χρονη που είναι θαμμένη στην Αμφίπολη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα