Αμφίπολη: Ο τύμβος της αναπτύσσεται προς τα κάτω

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Dorothy King, που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και σχολιάζει εκτενώς την ανασκαφή της Αμφίπολής, δημοσίευσε στο προσωπικό της blog τις εκτιμήσεις της για τα νέα ευρήματα στον Τύμβο Καστά.

"Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία" γράφει η αρχαιολόγος,  η οποία επικαλούμενη την πολύχρονη εμπειρία της, εκφράζει την εκτίμηση πως υπάρχουν πολλά ακόμα να βρεθούν στην Αμφίπολη.

Μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον τύμβο Καστά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι "από τους καλύτερους στον κόσμο".

Αναλύοντας τις φωτογραφίες με τα νέα ευρήματα, εκτιμά πως ο Τύμβος ενδέχεται να αναπτύσσεται προς τα κάτω και ότι οι τραχείς πλίνθοι που βρέθηκαν μπορεί να είναι τα θεμέλιά του.

Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι ο συγκεκριμένος τάφος μπορεί να οδηγεί σε έναν μεγαλύτερο, βάζοντας μάλιστα στη συζήτηση την υπόθεση του Ηφαιστίωνα:

"Η ιδέα ενός μικρότερου μνημείου που συμπληρώνει ένα μεγάλο δεν έχει αντίστοιχο παράδειγμα που να μπορώ να σκεφτώ. Όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος λατρεύτηκε μαζί με τον φίλο του Ηφαιστίωνα σε πολλές αιρέσεις στην Αίγυπτο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι πριν πεθάνει διέταξε να χτιστεί ένας τάφος για τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως η "πύλη" που οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο ηρώο", γράφει η αρχαιολόγος.

"Πιστεύω ότι είναι δόκιμο να λέμε τις ιδέες μας διότι μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα", καταλήγει η Ντόροθι Κινγκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα