Τιβέριος: Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ένα πρωτόγνωρο ηρωικό κτίσμα

Τη δική του άποψη για το τι είναι τελικά το εκπληκτικό αλλά και τόσο μυστηριώδες μνημείο στην αρχαία Αμφίπολη, δίνει ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μ. Τιβέριος.

Ο κ. Τιβέριος, μιλώντας στο TheTOC.gr θεωρεί με σιγουριά ότι πρόκειται για τάφο, αλλά μοναδικό δημιούργημα, ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους

«Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα. Και να σας πω, γιατί. Δεν είναι ακριβώς βάθρα αυτά στα οποία στέκουν οι Καρυάτιδες, αλλά το κάτω μέρος τοίχων στα οποία «πατάνε». Βεβαίως, η διευκρίνιση είναι για τους ειδικούς -τα ανακοινωθέντα δεν είναι ακριβή στην ορολογία, όμως αυτό είναι επουσιώδες...»

Όπως αναφέρει: «Μία συνάδελφος αρχαιολόγος είπε ότι, το κτίσμα δεν έχει πόρτες. Λησμόνησε ότι, είχε τοίχους. Εννοώ, τους τοίχους που από την αρχή ονομάσαμε «διαφραγματικούς. Δεν πρόκειται για ιερό, στο οποίο είχαν πρόσβαση οι πιστοί, προσέρχονταν για να αφήσουν το ανάθημα τους (το αφιέρωμα, την προσφορά στους θεούς). Ούτε αναθήματα υπάρχουν, ούτε μορφή ιερού έχει.

Είναι ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους. Είναι ταφικό μνημείο, γι αυτό καλύφθηκε από επάνω με χώμα και με έναν μεγάλο λόφο -κατά ένα μέρος ο λόφος είναι τεχνητός, βέβαια, υπήρχε ήδη ένας λόφος εκεί, ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια, καλύφθηκε ολόκληρο και τοποθετήθηκε επάνω το Λιοντάρι.

Αναφερόμενος στις Καρυάτιδες που έχουν βρεθεί επισημαίνει: «Καρυάτιδες υπάρχουν σε εσωτερικό νεκρικού θαλάμου, έχουν βρεθεί -άλλης αντίληψης, βέβαια- στον θρακικό τάφο στο Σβέσταρι Βουλγαρίας. Επομένως, ούτε η ύπαρξη των Σφιγγών, ούτε η ύπαρξη των Καρυατίδων σημαίνουν κάτι, ως προς το είδος, τη χρήση του κτίσματος».

«Στην ανασκαφή του αναλημματικού τοίχου (των περίπου 500 μέτρων, που συγκρατεί τα χώματα του τύμβου) αποκλείεται να μην έχουν βρεθεί όστρακα κατά την ανασκαφή και επομένως, να έχουν δώσει μία χρονολόγηση. Όταν γίνουν οι ανακοινώσεις θα μάθουμε».

Οσο για το ποιος είναι θαμμένος στο μνημείο επιμένει: «Ο,τι έχω πει και συνεχίζω να λέω είναι υποθέσεις, σενάρια. Έχω πει Νέαρχος, έχω πει Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ. Σε κάθε περίπτωση είναι κάποιο (ένα) ή κάποια (περισσότερα του ενός) πολύ σημαντικά πρόσωπα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα