Βάσεις 2008: Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων των τριών Κατευθύνσεων, λόγω βεβαίως του διαφοροποιημένου βαθμού ευκολίας/ δυσκολίας των θεμάτων, προκαλούν αντίθετες κατευθύνσεις όσον αφορά την κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανάλογα με το Επιστημονικό Πεδίο.

Την ίδια ώρα που οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να «ζητήσουν» από 300 έως 1.000 μόρια παραπάνω, οι βάσεις στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους κατά 200 έως και 900 μόρια. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο το κύριο στοιχείο θα είναι οι οριακές αυξομειώσεις της τάξης τού συν/ πλην 30 με 80 μόρια. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η πτώση των βάσεων στα περιφερειακά Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου των Οικονομικών Επιστημών. Η αύξηση του αριθμού των αριστούχων, με βαθμολογία από 18 έως 20, στη Θεωρητική Κατεύθυνση κατά περίπου 60% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, (από 1.969 το 2007 σε 3.186 το 2008) θα «χρωματίσει» φέτος την κίνηση των βάσεων εισαγωγής των υψηλόβαθμων Τμημάτων όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Την ίδια ώρα οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης αυξήθηκαν σε ποσοστό μόλις 3% (από 2.765 το 2007 σε 2.845 το 2008) και οι αριστούχοι της Τεχνολογικής μειώθηκαν κατά περίπου 9% (από 3.018 το 2007 σε 2.742 το 2008). Παράλληλα, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων στις περιφερειακές Σχολές θα «σφραγίσουν» με τη σειρά τους την άνοδο ή την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε περισσότερα από 200 Τμήματα.
Απροσδόκητα αποτελέσματα. Τα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα είναι φέτος πολύ απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η άνοδος των βάσεων θα έχει τη μεγαλύτερη ένταση αλλά και τη μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με την αντίστοιχη κίνηση των βάσεων των Τμημάτων των άλλων Επιστημονικών Πεδίων. Αναμένεται άνοδος από 300 έως 1.000 μόρια, αλλά δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπεράσει και το φράγμα των 1.000 μορίων. Κι αυτό γιατί φέτος υπάρχουν περισσότερα από 1.127 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι στη βαθμολογική κλίμακα 18-20. Ενώ συνολικά στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, η οποία καθορίζει τις βάσεις των υψηλόβαθμων και μεσαίων Σχολών, υπάρχουν 1.788 υποψήφιοι περισσότεροι από το 2007.
Το γεγονός αυτό θα έχει απροσδόκητα αποτελέσματα, πρώτα πρώτα στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής των πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που φέτος μάλιστα προσφέρουν μειωμένο αριθμό εισακτέων. Δεύτερον, θα πιέσει σημαντικά και τις βάσεις εισαγωγής των Τμημάτων της περιφέρειας.
Αυτό θα συμβεί καθώς η αύξηση των θέσεών τους μπορεί να αποδειχθεί «σανίδα σωτηρίας» για τα παιδιά που αρίστευσαν και τα οποία δεν θα μπορέσουν να περάσουν στις Σχολές της πρώτης τους προτίμησης και έτσι θα «κατρακυλήσουν» στις Σχολές με χαμηλότερες βάσεις, τραβώντας ταυτόχρονα τις βάσεις προς τα επάνω.
Οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και τα Παιδαγωγικά Τμήματα των δύο αυτών μεγάλων πόλεων και τα Στρατιωτικά Τμήματα (Στρατολογικό και Ψυχολόγων) θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000
μορίων. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως η Ψυχολογία Παντείου και η Φιλολογία Αθήνας, αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 18.000 μόρια. Μαζί τους και τα Παιδαγωγικά Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ρεθύμνου, Φλώρινας, Ρόδου παρ΄ ότι η αύξηση των θέσεων εισακτέων δημιουργεί αναχώματα στην ανοδική πορεία των βάσεων.
Τα περιφερειακά ΑΕΙ- ΤΕΙ. Η μείωση των φετινών εξετασθέντων στη Τεχνολογική Κατεύθυνση, σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση των επιδόσεων και την ορατή αύξηση των θέσεων εισακτέων στα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, χαμηλώνει τις βάσεις εισαγωγής από 200 έως και 900 μόρια στην πλειονότητα των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Στη βαθμολογική κλίμακα 18-20, η οποία τροφοδοτεί με υποψηφίους ορισμένα κοινά Τμήματα του 1ου και του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (π.χ. Παιδαγωγικά), του 2ου και 3ου (Βιολογίας) αλλά κυρίως τα «βαριά χαρτιά» των Μηχανικών (Η/Υ, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες κ.λπ.) οι φετινοί υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης είναι 2.742,
δηλαδή 276 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι (3.018 το 2007). Επίσης, στη βαθμολογική κλίμακα 16-18 οι φετινοί υποψήφιοι είναι συνολικά 5.496, δηλαδή 461 λιγότεροι από πέρυσι (5.957 το 2007). Παράλληλα, 864 λιγότεροι από πέρυσι είναι και οι υποψήφιοι στην αμέσως προηγούμενη βαθμολογική κλίμακα 14-16 (από 6.356 το 2007, 5.492 φέτος). Στη χαμηλή βαθμολογική κλίμακα 10-14, που διαμορφώνει κυρίως τις βάσεις εισαγωγής αρκετών Τμημάτων ΤΕΙ του κέντρου και της περιφέρειας, και πάλι οι φετινοί υποψήφιοι είναι κατά 2.124 λιγότεροι από πέρυσι.
Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά Τμήματα ΑΕΙΤΕΙ θα έχουμε πτώση των βάσεων που θα αρχίζει από 200 μόρια και θα ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα 900.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
2.200 λιγότεροι διεκδικητές
Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο είναι «πολυσυλλεκτικό» όσον αφορά τους υποψηφίους και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι έχει τουλάχιστον 2.200 λιγότερους διεκδικητές από πέρυσι, καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας διαγωνίστηκαν φέτος 28.574 υποψήφιοι (30.756 το 2007). Στα δύο σημαντικά μαθήματα του 5ου Πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι αρνητικό. Το γεγονός αυτό αναμένεται να μην επιτρέψει την άνοδο στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Τμήματα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης παρά τη μείωση των θέσεων εισακτέων. Την ίδια στιγμή στην πλειονότητά τους τα περιφερειακά Τμήματα του Πεδίου αναμένεται να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους μειώνοντας τις βάσεις εισαγωγής.

 

Πάει για ρεκόρ η Ιατρική Αθήνας

Με δύο ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Ψηλά η Ιατρική Αθήνας που διεκδικεί να σπάσει, έστω οριακά, το φράγμα των 19.250 μορίων, χαμηλότερα από πέρυσι η Νοσηλευτική Πελοποννήσου και τα περιφερειακά Τμήματα του Πεδίου.
Στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 11.000 υποψηφίων φέτος κατά 116 περισσότεροι (από 677 το 2007, 793 το 2008) ήταν οι υποψήφιοι που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 η οποία τροφοδοτεί τις Ιατρικές Σχολές (κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας) και τις Στρατιωτικές Ιατρικές (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική). Συνολικά πάντως στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 φέτος υπάρχουν μόλις 80 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι, οι οποίοι μπορούν να απορροφηθούν άνετα από τις κατά 101 περισσότερες φετινές θέσεις εισακτέων στα Τμήματα της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Διαιτολογίας.
Ωστόσο, στα Τμήματα Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικής Αθήνας και Διαιτολογίας Χαροκοπείου οι βάσεις θα κινηθούν σε μια κλίμακα συγκράτησης και ανόδου από 0 έως 50 μόρια, αφού δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις εισακτέων. Αντίθετα, στα 5 Τμήματα Ιατρικής της περιφέρειας (Πάτρας, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης, Θεσσαλίας) η στατιστική ανάλυση φανερώνει αντίστοιχη περίπου κάμψη των βάσεων της τάξης των 20-70 μορίων.

TA NEA

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα