Βάσεις 2008: Τα ειδικά μαθήματα ανέβασαν τις βάσεις

Άνοδο στις βάσεις των περισσότερων πανεπιστημιακών τμημάτων με Ειδικό Μάθημα και πολλές κενές θέσεις στις Ιταλικές και Ισπανικές Φιλολογίες δείχνουν οι βαθμοί πρόσβασης των φετινών υποψηφίων.
Λιγότεροι από πέρσι συνολικά ήταν οι φετινοί υποψήφιοι που πήραν μέρος στα Ειδικά Μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι επιδόσεις τους στα μαθήματα αυτά σε συνδυασμό με τις επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα καθορίζουν σε γενικές γραμμές και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης οι οποίοι τροφοδοτούν τα Αρχιτεκτονικά Τμήματα στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και 16-18 είναι χειρότερες από πέρσι, γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος για πτώση των βάσεων εισαγωγής. Φέτος ωστόσο έχουμε σαφώς καλύτερες βαθμολογίες στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο (από 315 πέρσι, 547 φέτος) αλλά και στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 (από 1.428 πέρσι, 1.624 φέτος). Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την κίνηση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων. Στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η άνοδος των βάσεων είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε στο τμήμα της Αθήνας τις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρσι (90) και στη Θεσσαλονίκη 4 λιγότερες θέσεις από πέρσι (90). Στην Αθήνα η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί γύρω και πάνω από τα 22.000 μόρια και στη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 21.650 μόρια. Στα τμήματα της Πάτρας (+27 θέσεις), της Ξάνθης (+18 θέσεις), των Χανίων (+18 θέσεις) και του Βόλου (+14 θέσεις) αναμένονται μικρές αυξομειώσεις καθώς οι ανοδικές τάσεις από τις καλύτερες βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα φρενάρονται από τις χειρότερες βαθμολογίες στα Γενικά Μαθήματα και από τη σημαντική αύξηση των εισακτέων.
Το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να κινήσει τις βάσεις εισαγωγής του με μικρές αποκλίσεις καθώς στο Ελεύθερο Σχέδιο (Ειδικό Μάθημα που απαιτείται για την είσοδο στο τμήμα) φέτος είχαμε καλύτερες επιδόσεις από πέρσι, ωστόσο η αύξηση των θέσεων εισακτέων και οι χειρότερες επιδόσεις στα Ειδικά Μαθήματα μάλλον θα εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Θα μείνουν κενές θέσεις
Περισσότερο από το 60% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τουλάχιστον η μία στις πέντε θέσεις στην Ισπανική Φιλολογία θα μείνουν κενές, καθώς φέτος οι υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση στα Ιταλικά και τα Ισπανικά είναι αρκετά λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Στα Ειδικά Μαθήματα που επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας δεν έχουμε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι, ωστόσο το γενικό κλίμα ανόδου των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο ανήκουν τα τμήματα μαζί με τη σημαντική μείωση των θέσεων εισακτέων οδηγούν σε διακριτή άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους. Άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται και στις Γερμανικές Φιλολογίες καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούν σε αυτήν. Καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι στο Ειδικό Μάθημα των Γερμανικών, καλύτερες βαθμολογίες στα Γενικά Μαθήματα της Κατεύθυνσης και κοντά σε αυτά μείωση των θέσεων εισακτέων σημαντικότατη. Τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ετοιμάζονται για άλμα ανόδου.
Αν και στη Γαλλική Γλώσσα έχουμε φέτος λιγότερους υποψηφίους πάνω από τη βάση, αλλά και λιγότερους υποψηφίους στις βαθμολογικές κλίμακες 18-20 και 12-18, πάντα σε σχέση με πέρσι, η σημαντική μείωση των θέσεων εισακτέων (στο τμήμα της Αθήνας) καθώς και οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, δεν φαίνεται να επιτρέπουν πτώση των βάσεων εισαγωγής.
Καλύτερες επιδόσεις στα ΜΜΕ

Η σύγκριση των βαθμών πρόσβασης στο Ειδικό Μάθημα των Αγγλικών με τους αντίστοιχους περσινούς φανερώνει ότι οι φετινοί υποψήφιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς έχουμε φέτος και καλύτερες επιδόσεις συνολικά και στη Θεωρητική Κατεύθυνση, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και τα τμήματα ΜΜΕ, οδηγούμαστε σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής. Η άνοδος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 μόρια.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ από πέρυσι τα πήγαν οι υποψήφιοι στα περισσότερα Ειδικά Μαθήματα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Στα 6 από τα 9 μαθήματα, οι αριστούχοι είναι περισσότεροι από όσοι ήταν πέρυσι, γεγονός που συντελεί στην άνοδο των βάσεων στις περισσότερες από τις σχολές όπου απαιτούνται ειδικά μαθήματα. Η αποτυχία φέτος ήταν μεγαλύτερη στο μάθημα των Γερμανικών όπου οι μισοί υποψήφιοι δεν έπιασαν τη βάση και στην Αρμονία, με σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό. Αντίθετα, στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο οι επιδόσεις ήταν πολύ καλές.
Οι ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις με τους αντίστοιχους βαθμούς εστάλησαν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προκειμένου να αναρτηθούν στα λύκεια για ενημέρωση των υποψηφίων.
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από το Διαδίκτυο (στη διεύθυνση του υπουργείου http://www. ypepth.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο) με κεφαλαία.

Διακριτή άνοδος
ΦΕΤΟΣ περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι ξεπέρασαν τη βάση του 10 στο μάθημα Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων (486 φέτος έναντι 373 πέρσι) και το ίδιο έγινε και στην Αρμονία (364 φέτος έναντι 242 πέρσι). Παράλληλα σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες οι φετινοί υποψήφιοι σημειώνουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις και αυτό αν συνδυαστεί, πρώτον, με το γεγονός ότι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έγραψαν φέτος πολύ καλύτερα από πέρσι στα Γενικά Μαθήματα και, δεύτερον, με το γεγονός της μείωσης των θέσεων εισακτέων στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οδηγεί στην άνοδο των βάσεων εισαγωγής. Την άνοδο των βάσεων δεν φαίνεται ότι μπορεί να την αποφύγει και το Ιόνιο, το οποίο έχει αύξηση των θέσεων εισακτέων
ΤΑ ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα