Βάσεις 2008: Στα ύψη οι βάσεις στις παιδαγωγικές σχολές

Οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης ανατρέπουν για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια την ιεραρχία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Oι Νομικές και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ανεβάζουν τον πήχυ των βαθμολογικών τους απαιτήσεων και διεκδικούν από Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Οικονομικές Σχολές την πρωτοκαθεδρία στις βάσεις εισαγωγής και το μεγαλύτερο τμήμα των αριστούχων.

Η αύξηση του αριθμού των αριστούχων (βαθμολογία 18-20) στη Θεωρητική Κατεύθυνση περίπου κατά 60% (από 1.969 το 2007 σε 3.186 το 2008), την ίδια ώρα που οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης αυξήθηκαν σε ποσοστό μόλις 3% (από 2.765 το 2007 σε 2.845 το 2008) και οι αριστούχοι της Τεχνολογικής ΙΙ μειώθηκαν περίπου 9% (από 3.018 το 2007 σε 2.742 το 2008), αναμένεται να ανατρέψει την «παραδοσιακή» σειρά των υψηλόβαθμων τμημάτων.
Τόσο η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι) των παραπάνω πόλεων θα «χτυπηθούν» στήθος με στήθος στο ύψος των βάσεων εισαγωγής τους με τις «ναυαρχίδες» του ΕΜΠ, τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και με τις έξι από τις επτά Ιατρικές Σχολές (εκτός Ιατρικής Αθηνών). Παράλληλα τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα Τμήματα του ΕΜΠ καθώς και τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) αναμένεται να δουν φέτος μόνο τη «σκόνη» της ξέφρενης κούρσας των βάσεων εισαγωγής των Νομικών και Παιδαγωγικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Ξέφρενη κούρσα
Αξίζει να δούμε, ύστερα από μία καλύτερη επεξεργασία των στοιχείων, τα δεδομένα τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν, πρώτα πρώτα σε μία ξέφρενη κούρσα των βάσεων εισαγωγής το σύνολο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνέπειες της πίεσης για άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα της περιφέρειας που πέρσι κινήθηκαν πάνω από τα 14.000 μόρια. Να πούμε αρχικά ότι φέτος το σύνολο των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης με βαθμολογία πάνω από 10 (Γενικός Βαθμός Πρόσβασης) είναι 23.254 (πέρσι 23.345), δηλαδή 91 λιγότεροι. Ωστόσο επειδή φέτος έχουμε καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχαία Ελληνικά), η διαφορά αυτή υπερκαλύπτεται. Από την άλλη, φέτος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, προσφέρονται 18.824 θέσεις εισακτέων (εκτός Στρατιωτικών ΑΕΙ και Εκκλησιαστικών Σχολών), δηλαδή 917 περισσότερες από πέρσι.
Μέχρι εδώ καλά. Από εδώ και κάτω αρχίζουν οι ανατροπές που βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια των βάσεων εισαγωγής του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Φέτος λοιπόν έχουμε 1.127 άτομα περισσότερα από πέρσι στη βαθμολογική κλίμακα 18-20. Μιλάμε για αύξηση μεγαλύτερη από 60%.
Συνολικά στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, η οποία καθορίζει τις βάσεις των υψηλόβαθμων και μεσαίων Σχολών, έχουμε φέτος 1.788 υποψηφίους περισσότερους από πέρσι.
Ασθενές ανάχωμα

Το γεγονός αυτό θα έχει απροσδόκητα αποτελέσματα πρώτα πρώτα στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που φέτος μάλιστα προσφέρουν μειωμένο αριθμό εισακτέων. Δεύτερον, θα πιέσουν σημαντικά και τις βάσεις εισαγωγής των Τμημάτων της περιφέρειας καθώς η αύξηση των θέσεών τους μπορεί να αποδειχθεί ασθενές ανάχωμα στην πλημμυρίδα των υψηλόβαθμων που θα περισσεύουν από τις Σχολές της πρώτης τους ζήτησης και θα «κατρακυλούν» στις Σχολές με χαμηλότερες βάσεις, τραβώντας ταυτόχρονα τις βάσεις προς τα πάνω.

Στον αστερισμό των 19.000 μορίων

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα Στρατιωτικά Τμήματα (Στρατολογικό και Ψυχολόγων) θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων.
Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπως η Ψυχολογία Παντείου και η Φιλολογία Αθήνας, αναμένεται να κινηθούν στον αστερισμό των 18.000 μορίων. Μαζί τους και τα Παιδαγωγικά Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ρεθύμνου, Φλώρινας, Ρόδου, παρ΄ όλο που η αύξηση των θέσεων εισακτέων δημιουργεί αναχώματα στην αυξητική κίνηση των βάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα