Βάσεις 2008: Ποιές σχολές θα έχουν άνοδο βάσεων;

Ανοδο στα θεωρητικά και ιατρικά τμήματα ΤΕΙ, αλλά πτώση στα τεχνολογικά και τα οικονομικά, δείχνει η επεξεργασία των στοιχείων για τους βαθμούς πρόσβασης των φετινών υποψηφίων. Παράλληλα, η μείωση των θέσεων στα κεντρικά ΤΕΙ και η αντίστοιχη αύξηση των θέσεων στα περιφερειακά, αυτομάτως αυξάνει τη ζήτηση για τα κεντρικά τμήματα, γεγονός που είτε ωθεί ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής σε αυτά είτε συγκρατεί την πτώση τους.

Από την άλλη, το χάσμα μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών τμημάτων φαίνεται και από το ότι ορισμένα τμήματα κεντρικών ΤΕΙ θα ξεπεράσουν τη βάση περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων. Στον αντίποδα, λόγω της ύπαρξης βαθμολογικού ορίου εισαγωγής, η χαμηλότερη βάση σε περιφερειακά ΤΕΙ θα κινηθεί στα 8.500 μόρια, ενώ θα μείνουν και κενές θέσεις. Και αυτό διότι φέτος εξετάσθηκαν 89.987 υποψήφιοι και πέρασαν τη βάση 57.715 υποψήφιοι. Οι προσφερόμενες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι 70.701. Aρα 12.986 θέσεις θα μείνουν χωρίς... διεκδικητές, κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ.

Σήμερα η «K», με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας του εκπαιδευτικού ομίλου OPION- Id’ EF, επιχειρεί μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής στα ΤEI. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα:

- 1ο επ. πεδίο (θεωρητικές επιστήμες) : Η τάση είναι ανοδική για όλα τα τμήματα ΤΕΙ του πεδίου. Η άνοδος θα κινηθεί έως και 200 μόρια, όμως είναι μικρότερη από την άνοδο που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα πανεπιστημιακά τμήματα του πεδίου (έως και 500 μόρια). Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Αθήνας θα ξεπεράσει τα 14.000 μόρια (14.150) με άνοδο 198 μορίων.

- 2ο & 4ο επ. πεδίο (θετικές επιστήμες, τεχνολογία): Οι χαμηλές βάσεις του 2ου και 4ου πεδίου θα κινηθούν πτωτικά σε σχέση με τα ίδια επίπεδα του 2007. Η πτώση θα φθάσει έως και τα 300 μόρια. Ενδεικτικά, μεταξύ των ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη ζήτηση, η βάση του ΤΕΙ Ηλεκτρονικών Υπολογ. Συστημάτων Πειραιά εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 14.030 μόρια (-240) και η βάση των Πολιτικών Εργων Υποδομής ΤΕΙ Αθήνας στα 13.160 (-308).

- 3ο επ. πεδίο (επιστήμες υγείας): Η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική (έως και 200 μόρια, όμως η μεγαλύτερη αναμένεται στα τμήματα του κέντρου. Ενδεικτικά, η βάση της Φυσιοθεραπείας Αθήνας θα κινηθεί στα 16.150 μόρια (+188), ενώ η βάση της Νοσηλευτικής Καβάλας στα 11.800 μόρια (+28).

- 5ο επ. πεδίο (οικονομικές σχολές): Πτωτική έως και 100 μόρια θα είναι η τάση των βάσεων των τμημάτων ΤΕΙ με οικονομικό αντικείμενο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα