Βάσεις 2008: Πετάνε - πετάνε οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

Περισσότεροι υποψήφιοι συνωστίζονται φέτος στα βαθμολογικά ρετιρέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι βαθμό πρόσβασης άνω του 18 έλαβαν φέτος 8.915 υποψήφιοι (το 9,91% του συνόλου) έναντι 7.891 πέρυσι (8,45%). Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, οι οποίες -σημειωτέον- διαθέτουν φέτος λιγότερες θέσεις.

Σήμερα η «Κ» επιχειρεί μια εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής σε περίπου 250 σχολές. Για τις νομικές και παιδαγωγικές σχολές προβλέπεται άνοδος των βάσεων της τάξης των 400 μορίων (εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 19.100 και 18.730 μόρια αντίστοιχα). Στις πολυτεχνικές σχολές και στα τμήματα πληροφορικής, οι βάσεις θα ανέβουν κατά 100 μόρια (στα 19.000 και 19.030 μόρια, περίπου). Παρόμοια αύξηση θα σημειωθεί στις ιατρικές σχολές (στα 19.350 μόρια η Ιατρική Αθήνας). Αντιθέτως, στις οικονομικές σχολές οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά, κατά 100-150 μόρια (στα 17.950 μόρια το τμήμα Μάρκετινγκ). Οι εκτιμήσεις αυτές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ένα τελεσίδικο «όριο».

Ανοδο στις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων περιζήτητων σχολών των ΑΕΙ σηματοδοτούν τα στοιχεία των γενικών βαθμών πρόσβασης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτή η άνοδος θα είναι απόρροια του «συνωστισμού» περισσότερων υποψηφίων φέτος στα βαθμολογικά ρετιρέ - γενικοί βαθμοί πρόσβασης από 15 και πάνω. Ειδικότερα, για τις σχολές υψηλής ζήτησης, βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 έχουν 8.915 υποψήφιοι (9,91%) έναντι 7.891 (8,45%) πέρυσι.

Σήμερα, η «K» επιχειρεί μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής ανά σχολή με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας του εκπαιδευτικού ομίλου OPION - Id’ EF, στην ιστοσελίδα του οποίου (www.orionidef.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές με τις εξετάσεις πληροφορίες. Ενδεικτικά:

Τα πεδία

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι νομικές χολές και τα παιδαγωγικά θα κινηθούν ανοδικά κατά 400 μόρια τουλάχιστον. Η κατώτατη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα του πεδίου θα κινηθεί στα 11.760 μόρια (Ποιμαντικής, Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ).

- Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι υψηλόβαθμες σχολές (πολυτεχνεία, πληροφορικής) θα παρουσιάσουν άνοδο της τάξης των 100 μορίων ή σταθεροποίηση, και τούτο λόγω της καλής απόδοσης κυρίως της θετικής κατευθύνσηςς στη Φυσική και τη Χημεία. Το κατώτατο όριο εισαγωγής για τα τμήματα του 2ου πεδίου θα κινηθεί στα 11.220 μόρια (Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου) και του 4ου στα 12. 290 μόρια (Δασολογίας Θράκης).

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις των περιζήτητων ιατρικών σχολών θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, κατά περίπου 100 μόρια. Το όριο εισαγωγής για τις σχολές του πεδίου θα κινηθεί στα 15.900 μόρια (Νοσηλευτική Πελοποννήσου).

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές) οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά, κατά περίπου 100-150 μόρια. Το όριο εισαγωγής για τις σχολές του πεδίου θα κινηθεί στα 13.440 μόρια (Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Πελοποννήσου).

Οπως εξήγησε στην Καθημερινη της Κυριακής ο διευθυντής του ομίλου κ. Mανώλης Aμαργιανάκης, οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών, την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης ανά κατεύθυνση, τον αριθμό των θέσεων, τις βάσεις των δύο προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι. Για την εκτίμηση των βάσεων των σχολών στις οποίες απαιτείται ειδικό μάθημα, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα, ένα πρώτο συμπέρασμα εξάγεται από την τάση των πεδίων στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή με ειδικό μάθημα.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα. Xαρακτηριστικά, σε μεμονωμένες σχολές μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες αποκλίσεις λόγω μειωμένης ζήτησης. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 100 ή - 100 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ προηγείται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από την Τρίτη 1 Ιουλίου έως και την Τρίτη 15 Ιουλίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα