Βάσεις 2008: Εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά σχολή

Οι εκτιμήσεις των βάσεων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:

1. Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

2. Την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης των εξετασθέντων κατά κατεύθυνση στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου.

3. Την κλιμάκωση της βαθμολογίας γραπτής εξέτασης των βασικών μαθημάτων των υποψηφίων 2008.

4. Τον αριθμό των θέσεων ΑΕΙ τις οποίες διεκδικούν εν δυνάμει οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων.

5. Τις βάσεις του 2006 και 2007.

6. Τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων για το 2007 με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΠΘ.

7. Για την εκτίμηση των βάσεων των Σχολών στις οποίες απαιτείται ειδικό μάθημα, ελήφθησαν υπόψη οι επιδόσεις του 2008 στα εξεταζόμενα μαθήματα και η βαθμολογική κατανομή του 2007 των αντιστοίχων ειδικών μαθημάτων κάθε σχολής. Εάν η βαθμολογική κατανομή των ειδικών μαθημάτων του 2008 προκύψει διαφορετική από αυτήν του 2007 τότε η εκτίμηση των βάσεων θα διορθωθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

ΣΦΑΛΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ (±100 μόρια)

Δεδομένου ότι το δείγμα μπορεί να κινηθεί από κάθε κατεύθυνση προς κάθε σχολή, καθώς και ότι οι επιλογές των αποφοίτων που επαναλαμβάνουν την προσπάθεια τους θα επηρεάσουν την στατιστική κατανομή των υποψηφίων ανά σχολή, δίνουμε ως σφάλμα εκτίμησης το ±100 μόρια.

ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Σε μεμονωμένες σχολές μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες αποκλίσεις λόγω της ανισορροπίας προσφερομένων θέσεων και ζήτησης.

Επεξεργασμένα από τον καθηγητή Εμμανουήλ Αμαργιανάκη και την έμπειρη ερευνητική ομάδα του εκπαιδευτικού ομίλου ΌΡΙΟΝ-IdEF, το kathimerini.gr παρουσιάζει τις εκιμήσεις για τις βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

πηγη: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η μείωση των θέσεων στα κεντρικά Τμήματα των πανεπιστημίων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αλλά και οι 8.900 φετινοί αριστούχοι πριμοδοτούν την άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πανεπιστημιακές Σχολές.
Παράλληλα 32.272 υποψήφιοι βρέθηκαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 35,86%)
και περίπου 13.000 θέσειςκυρίως σε ΤΕΙ- μένουν κενές.
Φέτος τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα απαιτήσουν πάνω από 18.000
μόρια θα είναι 32-37 και μαζί με τα αντίστοιχα Στρατιωτικά-Αστυνομικά θα φτάσουν περίπου τα 50, χωρίς σ΄ αυτά να περιλαμβάνονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα με Ειδικό Μάθημα (π.χ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας).
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα «δομικά υλικά» των βάσεων εισαγωγής, τους υποψηφίους και τις θέσεις εισακτέων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, τις επιδόσεις των υποψηφίων κατά Κατεύθυνση σε σύγκριση πάντα με τις αντίστοιχες περυσινές, τη ζήτηση των Τμημάτων όπως έχει καταγραφεί από τις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρουσιάζουμε σήμερα τις κατευθύνσεις των βάσεων εισαγωγής στα 74 υψηλόβαθμα Τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων που θα οδηγήσουν την κούρσα εισαγωγής.
1ο Επιστημονικό πεδίο
 Ισχυρή άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση έχουμε φέτος κατά 4% περισσότερους υποψηφίους απ΄ ό,τι πέρυσι (από 35.200 πέρυσι, 36.550 φέτος), περισσότερους κάτω από τη βάση (πάνω από 13.000), αλλά και πολύ περισσότερους με βαθμολογίες στην κλίμακα 15-20 σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά (περίπου 1.700 περισσότεροι από πέρυσι).
Στο πλαίσιο αυτό η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια θα ωθήσει αρκετά προς τα επάνω τις βάσεις των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Νομική Αθήνας, Νομική Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Παντείου, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Στρατιωτικές Σχολές κ.λπ.). Παράλληλα, αναμένεται να κινηθούν ανοδικά και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του κέντρου τα οποία πέρυσι απαιτούσαν από 15.000
έως 18.000 μόρια, όπως τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Νηπιαγωγών κ.λπ. Τα σχετικά υψηλόβαθμα και υψηλής ζήτησης Πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας, π.χ. η Νομική Θράκης, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δάσκαλοι) της Πάτρας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, του Ρεθύμνου, της Φλώρινας, της Ρόδου, λόγω της μεγάλης αύξησης των θέσεων εισακτέων είναι πολύ πιθανόν να απορροφήσουν την πίεση για αύξηση των βάσεών τους και να ισορροπήσουν με κάποιες αυξομειώσεις στα περυσινά επίπεδα.
2ο-4ο Επιστημονικό πεδίο
Πτώση στην περιφέρεια - σταθερή η Αθήνα
Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση έχουμε φέτος λιγότερους υποψήφιους απ΄ ό,τι πέρσι (από 46.600 πέρυσι, 41.750 φέτος), μικρότερο αριθμό με άριστες βαθμολογίες (300 λιγότεροι από πέρυσι) και λιγότεροι από πέρυσι, στην κλίμακα 15-17,9. Εδώ βέβαια πρέπει κανείς να λαμβάνει υπ΄ όψιν τις πολύ καλύτερες βαθμολογίες στην κλίμακα του άριστα (18-20) στη Φυσική (2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας), που υποσκελίζουν τις χειρότερες από πέρυσι βαθμολογίες στην ίδια κλίμακα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης (1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας). Στο πλαίσιο αυτό η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια- πολυτεχνεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να δώσει αύξηση προς τα επάνω στις βάσεις των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (π.χ. Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό Αθήνας, Φυσικό Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καθώς και των αντίστοιχων τμημάτων της Θεσσαλονίκης). Αντίθετα, στα υψηλόβαθμα Πανεπιστημιακά Τμήματα τόσο του κέντρου όσο και πολύ περισσότερο της περιφέρειας αναμένεται μια χαμηλής κλίμακας πτώση (μεγαλύτερη στην περιφέρεια).
3ο Επιστημονικό πεδίο
Η Ιατρική Αθήνας πρώτη των πρώτων
Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο τροφοδοτείται (κυρίως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Πεδίου) από υψηλόβαθμους υποψηφίους της Θετικής Κατεύθυνσης, μιας και η εισαγωγή στις Σχολές και στα Τμήματα ΑΕΙ απαιτεί βαθμολογίες που αρχίζουν από τα περίπου 16.000
μόρια και ξεπερνούν τα 19.200. Οι φετινοί υψηλόβαθμοι της Θετικής Κατεύθυνσης, η οποία φέτος έχει 11.100 υποψηφίους, φτάνουν τους 2.854 στην κλίμακα του άριστα (ενώ πέρυσι ήταν 2.765) και ο βασικός κορμός τους κατευθύνεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο στα κοινά με το 2ο Πεδίο Βιολογικά Τμήματα και δευτερευόντως στα Πολυτεχνικά του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Επίσης, είναι λίγο περισσότεροι από πέρυσι στη βαθμολογική κλίμακα 15-17,9. Το γεγονός αυτό πριμοδοτεί την μικρή άνοδο των ήδη πολύ υψηλών βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα Στρατιωτικά Ιατρικά Τμήματα, καθώς και στην Οδοντιατρική, Φαρμακευτική Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη Νοσηλευτική Αθήνας.
Από την άλλη, η αύξηση των θέσεων εισακτέων των αντίστοιχων με τα παραπάνω Περιφερειακών Τμημάτων (π.χ. Ιατρική Πάτρας, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.λπ.) θα κατασκευάσει βάσεις εισαγωγής με μειώσεις που θα καθοριστούν και από τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στο Μηχανογραφικό τους. Στα Τμήματα αυτά βεβαίως πρέπει κανείς να υπολογίζει και τις «καραμπόλες» που μπορούν να δημιουργηθούν από τη μετακίνηση του «περισσεύματος» αριστούχων υποψηφίων οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν και τα Τμήματα των ΤΕΙ του Πεδίου καθώς τα τελευταία χρόνια πολλοί υψηλόβαθμοι υποψήφιοι που δεν επιτυγχάνουν την είσοδό τους στην Ιατρική ή την Οδοντιατρική στρέφονται ιδιαίτερα στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας και Λογοθεραπείας.
5ο Επιστημονικό πεδίο
Πτώση βάσεων σε Αθήνα και περιφέρεια

Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο είναι «πολυσυλλεκτικό» όσον αφορά τους υποψηφίους και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι θα έχει τουλάχιστον 2.200 λιγότερους διεκδικητές απ΄ ό,τι πέρυσι, μιας και στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έλαβαν μέρος φέτος 28.574 υποψήφιοι ενώ πέρυσι είχαν λάβει μέρος 30.756. Στα δύο σημαντικά μαθήματα (αυξημένης βαρύτητας) του 5ου Πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι αρνητικό συνολικά. Στο πρώτο μάθημα-κλειδί ο αριθμός των αριστούχων μειώνεται σε σχέση με πέρυσι δραστικά (από 32,66% πέρυσι σε 23,65% φέτος) ενώ από την άλλη το 1/3 των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (πέρυσι το 20,98%). Αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας έχουμε ελαφρά χειρότερες επιδόσεις απ΄ ό,τι πέρυσι στην κλίμακα 15-20 (φέτος 49,95% ενώ πέρυσι 51,01%). Αναμένεται να μην έχουμε άνοδο στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Τμήματα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παρά τη μείωση των θέσεων εισακτέων. Έτσι τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και τα Τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου τα οποία αναμένεται να προηγηθούν στην κούρσα της πρωτιάς του Πεδίου δεν αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους στα περυσινά επίπεδα. Αντίθετα, θα κινηθούν πτωτικά.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα