Πανελλαδικές 2008: Νωρίτερα φέτος τα μηχανογραφικά!

Υποψήφιοι προσοχή! Φέτος η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο τρόπος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος αφού επηρεάζει την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Μάλιστα, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι (λόγω οικογενειακής οικονομικής στενότητας) δηλώνουν σχολές με κριτήριο εάν βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους και όχι με κριτήριο το αντικείμενο σπουδών. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής κεντρικών και περιφερειακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τρίτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή κατέθεσαν φέτος την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερησίου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις για το 10% των θέσεων. Η ίδια προθεσμία αφορά τους υποψηφίους αποφοίτους Γενικού Λυκείου, που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης και τους αποφοίτους Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν και επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης, το οποίο επικυρώνεται μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου.

Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποποιηθεί για κανένα λόγο το μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι καλούνται κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με τον κατάλληλο συνδυασμό επιστημονικών πεδίων να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βαθμούς τους. Ειδικότερα, πρέπει να γνωρίζουν:

- Tο 1ο επιστημονικό πεδίο (θωρητικές επιστήμες) και το 5ο (οικονομικά) είναι οι καλύτερες επιλογές για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Mπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 1ου και του 5ου αν διάλεξαν τα Mαθηματικά ως έκτο μάθημα.

- Oι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης έχουν τις περισσότερες επιλογές. Mόνο με τα μαθήματα κατεύθυνσης μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου.

- Oι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης μπορούν να επιλέξουν το 2ο και το 4ο επ. πεδίο, ασχέτως τι επέλεξαν για έκτο μάθημα.

- O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί. Δεν χάνει τίποτε εάν τις δηλώσει. Aντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα