Βάσεις 2008: Ανάλυση των τάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες προκύπτουν από τις βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που ανακοινώθηκαν χθες.
Η πρώτη εμφανίζει έναν υποψήφιο αριστούχο του 19 να... αναζητεί Σχολή δεύτερης επιλογής επειδή δεν μπορεί να εισαχθεί στη Σχολή της πρώτης επιλογής του, λόγω του «συνωστισμού» άνω των 8.000
αριστούχων που σημειώθηκε για μία ακόμα χρονιά. Η δεύτερη εικονίζει έναν απο τους περίπου 30.000 υποψηφίους (δηλαδή ένας στους τρεις από τους 90.508 υποψηφίους που πήραν μέρος στις Εξετάσεις, έναντι 93.882 υποψηφίων του προηγούμενου έτους) που δεν θα εισαχθεί σε καμία Σχολή επειδή έγραψε κάτω από τη βάση.
Η μεγαλύτερη «σφαγή» φέτος έγινε, όπως είχε ήδη επισημανθεί από πολλούς εκπαιδευτικούς, στα Μαθηματικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, όπου 3 στους 4 υποψηφίους (75,7%) έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά ακόμα και στη Θετική Κατεύθυνση το 40,7% των υποψηφίων απέτυχε, ενώ πέρυσι κάτω από τη βάση είχε γράψει το 27,8%... Άλλα μαθήματα όπου σημειώθηκε μεγάλη αποτυχία ήταν η Φυσική της Τεχνολογικής, η Ιστορία Γενικής Παιδείας αλλά και Θεωρητικής Κατεύθυνσης, τα Αρχαία Ελληνικά, κ.ά. Αντίθετα, υψηλές βαθμολογίες πέτυχαν περισσότεροι υποψήφιοι στην Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής, στη Χημεία Θετικής και στη Φυσική Γενικής Παιδείας αλλά και Θετικής Κατεύθυνσης. Το παράδοξο με τις φετινές βαθμολογίες ήταν ότι εμφανίζονται ταυτόχρονα πολλοί αριστούχοι και πολλοί κομμένοι, ενώ οι υποψήφιοι στις μεσαίες βαθμολογίες είναι λιγότεροι από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Δημ. Πλατής, ο αριστούχοι φέτος (βαθμοί 18-20) αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι σε 13 από τα 22 μαθήματα, οι υποψήφιοι στις μεσαίες βαθμολογίες (15-18) μειώθηκαν σε 16 από τα μαθήματα, ενώ όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση (0-9,9) αυξήθηκαν σε 10 και μειώθηκαν σε 12 μαθήματα.
Οι επαναληπτικές
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου αρχίζουν οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων. Οι εξετάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 8 Ιουλίου και η βαθμολογία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουλίου. Περίπου μέχρι τις 7 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε Ειδικό Μάθημα, καθώς και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα μαθήματα όπου διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. 
Ο χειρισμός του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων από τη μεριά της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων δίχασε βαθιά τις επιδόσεις των υποψηφίων, έβγαλε νοκ άουτ 30.000 υποψηφίους, κατασκεύασε 11.000 κενές θέσεις, απογείωσε τον αριθμό των αριστούχων υποψηφίων (πάνω από 8.000 αριστούχοι) και ανακάτεψε τις βάσεις εισαγωγής! Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων είχε φέτος δύο παράδοξα. Πρώτον, δεν ενδιέφερε όλους τους υποψήφιους καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος είχε μάθει τη βαθμολογία του μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους από τους «άγνωστους» μηχανισμούς διαρροής! Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι ο χειρισμός του βαθμού ευκολίας/ δυσκολίας από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κατάφερε τελικά (αν και επεδίωκε το αντίθετο) να αυξήσει τον αριθμό των αριστούχων ενώ δεν μπόρεσε να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση. Αποτέλεσμα; Αυξάνεται φέτος υπερβολικά ο αριθμός των αριστούχων υποψηφίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν θα πετύχουν την είσοδό τους στα περιζήτητα ΑΕΙ που απογειώνονται, ενώ από την άλλη παραμένει σημαντικός και ο αριθμός των υποψηφίων (1 στους 3) που δεν θα καταφέρουν να μπουν σε καμία σχολή αφήνοντας πίσω τους περισσότερες από 11.000 κενές θέσεις.
1ο Επιστημονικό πεδίο
Οι αριστούχοι ψηλώνουν τον πήχυ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
ΣΤΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Κατεύθυνση έχουμε φέτος περισσότερους υποψηφίους από πέρσι (από 35.200 πέρσι, 36.550 φέτος), περισσότερους κάτω από τη βάση, αλλά και περισσότερους με άριστες βαθμολογίες (πάνω από 2.200
φέτος ενώ πέρσι ήταν 1.969). Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένος ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογίες 10- 14,9, γεγονός που προσδιορίζει και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές ΑΕΙ- ΤΕΙ που αποτελούν τη βάση εισόδου στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Θεωρητικής.
Σε αντίθετες κατευθύνσεις
Η επεξεργασία των βαθμολογιών φανερώνει ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο η αύξηση των αριστούχων, οι καλύτερες βαθμολογίες στην κλίμακα του άριστα (18- 20) στα Αρχαία Ελληνικά (1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) και η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Νομική Αθήνας, Νομική Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Παντείου, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Στρατιωτικές Σχολές κ.λπ.). Παράλληλα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του κέντρου, τα οποία πέρσι απαιτούσαν για την εισαγωγή τους 15.000- 18.000 μόρια όπως τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Νηπιαγωγών κ.λπ.
Σε αντίθετη κατεύθυνση με την ανοδική τάση των περιζήτητων Τμημάτων του κέντρου αναμένεται να κινηθούν οι εισαγωγικές βάσεις των περιφερειακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Πεδίου. Η αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρσι, η μείωση των υποψηφίων (πάντα σε σχέση με πέρσι) που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 10- 14,9 αλλά και η αύξηση των εισακτέων στο σύνολο σχεδόν των περιφερειακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων εισαγωγής τα περισσότερα περιφερειακά Τμήματα που απαιτούσαν πέρσι κάτω από 14.000
μόρια (π.χ. Μεσογειακών Σπουδών Αιγαίου, Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας, Γλώσσας- Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Θράκης, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου, Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου κ.λπ. αλλά και της Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας, και της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης).
Η είσοδος στα ΑΕΙ του Πεδίου αναμένεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 11.200 μόρια (10.684 πέρσι) και αναμένεται να είναι το Τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης.
Στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 10.300 μόρια και το Τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο (Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου) είναι «ειδικών συνθηκών». Αρκετά υψηλότερα θα βρεθούν τα υπόλοιπα ΤΕΙ του Πεδίου.
3ο
Η Ιατρική Αθήνας διατηρεί τον τίτλο του πιο υψηλό βαθμου πανεπιστημιακού Τμήματος
ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ έχουμε φέτος ελαφρά περισσότερους υποψήφιους (από 10.993
πέρσι 11.100 φέτος), λίγο περισσότερους κάτω από τη βάση αλλά και περισσότερους με άριστες βαθμολογίες (ίσως πάνω από 3.000 φέτος ενώ πέρσι ήταν 2.765) καθώς και περισσότερους από πέρσι στη βαθμολογική κλίμακα 15-17,9.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η χειρότερη από πέρσι επίδοση των υποψηφίων στη Βιολογία Κατεύθυνσης (1ο μάθημα βαρύτητας) στην κλίμακα του άριστα (18-20) υπερκαλύπτεται από τη σημαντικά καλύτερη επίδοση των υποψηφίων στη Χημεία (2ο μάθημα βαρύτητας).
Η πραγματικότητα αυτή ανατρέπει την εικόνα η οποία είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη περίοδο και πριμοδοτεί την άνοδο των ήδη πολύ υψηλών βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα στρατιωτικά ιατρικά τμήματα, καθώς και στην Οδοντιατρική, Φαρμακευτική Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη Νοσηλευτική Αθήνας.
Είναι σίγουρο ότι η Ιατρική της Αθήνας ότι θα διατηρήσει τον τίτλο του πλέον υψηλόβαθμου Τμήματος στο σύνολο των πανεπιστημιακών Τμημάτων όλων των πεδίων.
Η επεξεργασία των βαθμολογιών φανερώνει ότι στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο η αύξηση των θέσεων εισακτέων των αντίστοιχων με τα παραπάνω περιφερειακών τμημάτων (π.χ. Ιατρική Πάτρας, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Τρικάλων, Ιωαννίνων) ίσα που θα καταφέρει να συγκρατήσει τις βάσεις τους στα περσινά επίπεδα ενώ στη χειρότερη περίπτωση, οι «καραμπόλες» του περισσεύματος αριστούχων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μικρή άνο δο των βάσεων εισαγωγής.
Οι αλλεπάλληλες καραμπόλες θα επηρεάσουν και τα τμήματα των ΤΕΙ του πεδίου καθώς τα τελευταία χρόνια πολλοί υψηλόβαθμοι υποψήφιοι που δεν πετυχαίνουν την είσοδό τους στην Ιατρική ή την Οδοντιατρική στρέφονται σ΄ αυτά και ιδιαίτερα στα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας και Λογοθεραπείας.
Από τα 15.900 μόρια
Η είσοδος στα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να αρχίζει φέτος πάνω από τα 15.900 μόρια (15.778 πέρσι) και το τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο είναι το Νοσηλευτικής Πελοποννήσου (Σπάρτη).
Στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 11.700 μόρια και το τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο είναι το Νοσηλευτικής ΤΕΙ Καβάλας (Διδυμότειχο).
2ο-4ο
Στην... κατηφόρα οι βάσεις για τα ΤΕΙ και των δύο Πεδίων
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ Κατεύθυνση έχουμε φέτος λιγότερους υποψηφίους απ΄ ό,τι πέρυσι (41.750 φέτος, από 46.600 πέρυσι), λίγο περισσότερους κάτω από τη βάση, λίγο περισσότερους με άριστες βαθμολογίες (περίπου 3.100 φέτος ενώ πέρυσι ήταν 3.018) και περίπου ίδιο αριθμό υποψηφίων με πέρυσι στην κλίμακα 15-17,9. Αντίθετα, σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένος ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογίες 10-14,9 γεγονός που θα παίξει ρόλο και στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ που αποτελούν τη βάση εισόδου στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Η επεξεργασία των βαθμολογιών φανερώνει ότι στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο η μικρή έστω αύξηση των αριστούχων, οι πολύ καλύτερες βαθμολογίες στην κλίμακα του άριστα (18-20) στη Φυσική (2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας), οι λίγο χειρότερες βαθμολογίες στην ίδια κλίμακα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης (1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) και η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια- Πολυτεχνεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα δώσει ελαφρά αύξηση στις βάσεις των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (π.χ. Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό Αθήνας, Φυσικό Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καθώς και των αντίστοιχων Τμημάτων της Θεσσαλονίκης).
Στην περιφέρεια
Αντίθετα τα περιφερειακά Τμήματα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς από τη μια δεν αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων απ΄ ό,τι πέρυσι στη βαθμολογική κλίμακα 12-17,9 και από την άλλη έχουμε αύξηση θέσεων εισακτέων, αναμένεται να κινήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους πτωτικά, παρά τις μικρές «καραμπόλες» που θα προέρχονται από το πλεόνασμα αριστούχων στα Πανεπιστήμια και στα Πολυτεχνεία του κέντρου. Παράλληλα, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν και οι βάσεις των περισσοτέρων Τμημάτων των ΤΕΙ των δύο Πεδίων τα οποία μάλιστα θα ανοίξουν τις πύλες τους και σε αρκετούς υποψηφίους με λιγότερα από 10.000 μόρια (και βαθμό πρόσβασης 10).
Η είσοδος στα ΑΕΙ του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 11.000 μόρια (10.385 πέρυσι) και αναμένεται να είναι το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου. Στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 9.000 μόρια και το Τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο είναι το Ανθοκομίας- Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα).
Η είσοδος στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 12.100
μόρια (12.459 πέρυσι) και αναμένεται να είναι το Πολιτισμικής Τεχ/γίας & Επικοινωνίας Αιγαίου. Στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται να αρχίζει φέτος κάτω από τα 8.500 μόρια και το Τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο είναι το Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων Θεσσαλονίκης (Κατερίνη).
5ο Επιστημονικό πεδίο
Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ρίχνουν τις βάσεις

ΤΟ 5Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ είναι «πολυσυλλεκτικό» όσον αφορά στους υποψηφίους και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι θα έχει τουλάχιστον 2.200 λιγότερους διεκδικητές από πέρυσι, καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας πήραν μέρος 28.574 υποψήφιοι ενώ πέρυσι είχαν πάρει μέρος 30.756. Στα δύο σημαντικά μαθήματα (αυξημένης βαρύτητας) του 5ου Πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι αρνητικό συνολικά. Στο πρώτο μάθημα-κλειδί ο αριθμός των αριστούχων μειώνεται δραστικά σε σχέση με πέρυσι (από 32,66% πέρυσι σε 23,65% φέτος), ενώ από την άλλη το 1/3 των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (πέρυσι το 20,98%). Αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας έχουμε χειρότερες επιδόσεις από πέρυσι στην κλίμακα 15-20 (φέτος 49,95%, ενώ πέρυσι 51,01%). Το γεγονός αυτό αναμένεται να μην επιτρέψει την άνοδο στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης παρ΄ όλη τη μείωση των θέσεων εισακτέων. Έτσι, τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και τα Τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τα οποία αναμένεται να προηγηθούν στην κούρσα της

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα