Βάσεις 2008: Πέφτουν οι ιατρικές αλλά και οι οικονομικές σχολές

Τελευταία ενημέρωση 26/8/2008 : Δείτε εδώ τις βάσεις 2008 για ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα πρώτα συμπεράσματα

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 24/6/2008:

Βάσεις 2008: Τα πρώτα συμπεράσματα μετά τις βαθμολογίες

 

Πέφτουν οι ιατρικές αλλά και οι οικονομικές σχολές σε ολόκληρη τη χώρα, με ορατή τη διαφορά σε σχέση με τις περυσινές βάσεις τους στα πανεπιστήμια της επαρχίας. Αυτό προκύπτει από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις που ανακοινώνονται την Τρίτη από το υπουργείο Παιδείας. Τα μαθήματα-«καρμανιόλες» ήταν εφέτος τα Μαθηματικά κατεύθυνσης αλλά και η Εκθεση καθώς, όπως απέδειξε η βαθμολόγηση των γραπτών, οι νεαροί υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το κείμενο του Γιώργου Σεφέρη για την ελληνική παράδοση που διάλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Και παρ' ότι οι διαγωνιζόμενοι πήραν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους «λεξιλόγιο-λυσσάρι» που επεξηγούσε λέξεις όπως τα «ψεγάδια», οι «παρωχημένοι» ή ο «εξοβελισμός», δεν κατάφεραν τελικά να ανταποκριθούν στο μάθημα της Εκθεσης. «Είναι έλλειψη του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θλιβερό συμπέρασμα το ότι οι σημερινοί μαθητές δεν μπορούν να συλλάβουν το νόημα της ελληνικής παράδοσης, οπότε και δεν μπορούν να το εξηγήσουν» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» εκπαιδευτικός βαθμολογικού κέντρου της πρωτεύουσας, ο οποίος εξηγεί ότι οι εξεταζόμενοι μαθητές παρέδωσαν εφέτος μεγάλο αριθμό γραπτών «εκτός θέματος».

Τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώνει την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτουν μια εικόνα γενικής πτώσης των βάσεων στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η οποία θα έχει όμως και μικρές ανατροπές σε επιστημονικές περιοχές που θα παρουσιάσουν εφέτος αυξημένες βάσεις εισαγωγής σε σχέση με τις περυσινές. Πάντως η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώθηκε εφέτος χωρίς προβλήματα υπό τον δοκιμασμένο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων κ. Γ. Δάσιο. Οπως λένε βέβαια παλαιά στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Δάσιος έχει μόνο ένα ελάττωμα: επιλέγει πάντα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά... Η «ιδιοτροπία» του αυτή κατεγράφη και κατά τη διάρκεια των εφετινών εξετάσεων, όπου τα γραπτά στα Μαθηματικά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση ξεπερνούν στην Τεχνολογική Κατεύθυνση το 72%. Ο κ. Δάσιος αποτέλεσε επιλογή του Γ. Σουφλιά επί υπουργίας του στον χώρο της Παιδείας το 1991, αλλά κράτησε τη θέση του και τα επόμενα χρόνια επί των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ. Η εμπειρία του λειτούργησε τελικά ως «παυσίπονο» στους πονοκεφάλους που προκάλεσε στις αρχές του καλοκαιριού στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Ο κ. Δάσιος επέστρεψε στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ αποχώρησε ο προκάτοχός του κ. Ναπ. Μήτσης. Μαζί του στην επίβλεψη της διαδικασίας βρισκόταν ο κ. Χαρ. Μπαλίκος, επί χρόνια στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και πρώην διευθυντής του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που αντικατέστησε τον κ. Απ. Πασχαλίδη, επί των ημερών του οποίου εξελίχθηκαν τα περυσινά έκτροπα με τις παραποιήσεις γραπτών σε βαθμολογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις διαρροές θεμάτων από φροντιστήρια προτού αυτά αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα είναι μικρή στα αστικά κέντρα αλλά ορατή στην περιφέρεια. «Η Ιατρική εφέτος δεν θα χαρακτηριστεί από τα 19,9» έλεγε χαριτολογώντας στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής». Πτώση όμως θα καταγραφεί και στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του 5ου οικονομικού πεδίου, που περιλαμβάνει τα οικονομικά τμήματα. Κατά τα άλλα, θα υπάρξουν εφέτος αρκετά τμήματα ΤΕΙ του 2ου (θετικές επιστήμες), του 4ου (τεχνολογικές επιστήμες) και του 5ου επιστημονικού πεδίου (οικονομικές επιστήμες) που θα δεχθούν πρωτοετείς φοιτητές με βαθμολογίες κάτω των 10.000 μορίων (αρκεί να έχουν βαθμό πρόσβασης 10). Οριακές αυξομειώσεις των βάσεων θα καταγραφούν στις περιζήτητες Σχολές Μηχανικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνονται, κάτω από τη βάση έγραψε εφέτος το 45% των υποψηφίων στα Αρχαία κατεύθυνσης, το 73% στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης και το 50% στην Ιστορία κατεύθυνσης. Αντίθετα, δεν ξεπερνούν το 1% τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με άριστα στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας. Αρκετά καλύτερες από πέρυσι ήταν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

* Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν συνολικά καλύτερες από τις περυσινές, με εξαίρεση το μάθημα της Ιστορίας, όπου αναμένεται μικρή ανοδική τάση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα του πεδίου.

* Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (θετικές επιστήμες) οι υποψήφιοι παρουσιάζουν βαθμολογίες πολύ χειρότερες από τις περυσινές στα Μαθηματικά κατεύθυνσης αλλά καλύτερες στη Φυσική κατεύθυνσης, που είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου πιθανότατα θα καταγραφεί πτώση των βάσεων ενώ στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ μικρή άνοδος των βάσεων εισαγωγής.

* Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές επιστήμες) οι βαθμολογίες των υποψηφίων στη Βιολογία είναι εφέτος χειρότερες από τις περυσινές, γεγονός που θα ρίξει και τις βάσεις στις επιστήμες υγείας. Καλύτερες από τη Βιολογία αλλά χειρότερες από τις περυσινές είναι οι βαθμολογίες στο μάθημα της Χημείας. Στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου είναι πιθανή η άνοδος των βάσεων.

* Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) οι βαθμολογίες των υποψηφίων είναι εφέτος καλύτερες από τις περυσινές, αλλά η γενική εικόνα της πτώσης στην πλειονότητα των περιφερειακών του τμημάτων δεν αλλάζει καθώς καθορίζεται από τις πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης.

* Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (οικονομικές επιστήμες) οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ συγκεντρώνουν εφέτος χαμηλότερους βαθμούς σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οδηγεί στη συνολική πτώση των βάσεων των τμημάτων του πεδίου.

Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν ότι ο αριθμός των θέσεων που θα μείνουν εφέτος κενές στα περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας θα είναι περίπου 7.000. Πτώση των βάσεων λόγω του αυξημένου αριθμού εισακτέων αναμένεται εφέτος και σε τμήματα όπως η Νομική Σχολή Θράκης, η Φιλολογία Ιωαννίνων, το Μαθηματικών Πάτρας, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης, η Φιλοσοφία Πάτρας, η Κοινωνιολογία Κρήτης κτλ. Αντίθετα, θα συγκρατήσουν πιθανότατα τις βάσεις τους η Νομική Σχολή Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Φιλολογία Αθηνών, η Βιολογία Αθηνών, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Πολιτικοί Μηχανικοί του Πολυτεχνείου Αθηνών, η Σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κτλ.

πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα