Βάσεις 2008: Η πτωτική τάση των βάσεων

Συντριβή στα Μαθηματικά της Θετικής και ιδίως της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπου πάνω από επτά στους δέκα μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά και μεγάλη επιτυχία στη Φυσική των ίδιων κατευθύνσεων, όπου τρεις στους δέκα έγραψαν άριστα, φανερώνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που θα ανακοινωθούν από την ερχόμενη Τρίτη.
Oι βαθμολογίες των υποψηφίων αποκαλύπτουν επίσης ότι και εφέτος περίπου 30.000  υποψήφιοι θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι περισσότεροι επειδή δεν θα πιάσουν τη βάση του δέκα, ενώ πάνω από 7.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας. Στον αντίποδα, αρκετά ΤΕΙ του 2ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου θα πάρουν υποψηφίους που συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 μόρια, αλλά κατόρθωσαν να πιάσουν βαθμό πρόσβασης δέκα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από δείγμα 16.000 βαθμολογημένων γραπτών που φέρνουν στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού ερευνητή κ. Χρήστου Κάτσικα, εφέτος οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, την Ιστορία, τη Βιολογία, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τη Χημεία, καλύτερα στα Αρχαία και τη Φυσική Κατεύθυνσης και σχεδόν αντίστοιχα στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.
Οι αριστούχοι. Συνολικά εφέτος αναμένεται ότι οι αριστούχοι δεν θα ξεπεράσουν τους 6.500, ενώ πέρυσι ήταν 7.900. Αυτό το γεγονός εκτιμάται ότι θα φρενάρει την τάση για άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες Σχολές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργείται από τη μείωση των φετινών θέσεων εισακτέων. Έτσι φαίνεται πως θα έχουμε γενική συγκράτηση των βάσεων εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα του κέντρου στα περσινά επίπεδα, ελαφρά άνοδο μόνο στις κεντρικές (ΑθήναΘεσσαλονίκη Νομικές και Φιλολογικές κ.λπ.) Σχολές και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή πτώση, όπως στα Ιατρικά Τμήματα Αθήνας- Θεσσαλονίκης τα οποία εξαιρέθηκαν από τη μείωση θέσεων εισακτέων. Εξάλλου οι χαμηλές βαθμολογίες σε αρκετά μαθήματα, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των θέσεων που δόθηκε εφέτος σε πολλά περιφερειακά Τμήματα, δίνουν την εικόνα πτωτικής τάσης των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 200 Τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εκτός των αστικών κέντρων. Σε γενικές γραμμές, η κίνηση των βάσεων θα ακολουθήσει πτωτική πορεία στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά δεν αναμένεται η πτώση να είναι μεγαλύτερη απο 300- 600 μόρια ανά περίσταση.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα πιο απαιτητικά τμήματα θα είναι η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης στις ίδιες πόλεις. Όλα δείχνουν ότι λόγω των καλύτερων επιδόσεων στα Αρχαία, για την εισαγωγή στη Νομική Αθήνας θα χρειαστούν εφέτος πάνω από 18.550 μόρια, ενώ ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν η Νομική Θεσσαλονίκης, η Ψυχολογία του Παντείου και η Φιλολογία της Αθήνας. Αντίθετα, το «πρόσημο» στις σχολές της περιφέρειας αναμένεται να είναι αρνητικό, δηλαδή να έχουμε μικρή μείωση των βάσεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρξουν οριακές αυξομειώσεις.
Στο 2ο και στο 4ο Πεδίο η μείωση των θέσεων εισακτέων, αλλά και οι λιγότεροι φετινοί (σε σχέση με πέρυσι) αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να κινήσουν οριακά τις βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα Πολυτεχνικά Τμήματα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία φανερώνουν σαφή πτώση των βάσεων εισαγωγής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας και της Θεσσαλίας, στο Τμήμα Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και γενικά στις καθηγητικές σχολές.
Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Σχολών οι βάσεις των Ιατρικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι θα έχουν μικρή πτώση ή στη χειρότερη περίπτωση δείχνουν να συγκρατούνται στα περσινά επίπεδα λόγω της αποτυχίας στα Μαθηματικά, ενώ οι Ιατρικές των περιφερειακών ιδρυμάτων θα υποχωρήσουν περισσότερο, λόγω της αύξησης του αριθμού εισακτέων τους.
Στο 5ο πεδίο των Οικονομικών Σχολών, τέλος, οι φετινοί υποψήφιοι είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (που είναι το μάθημα- κλειδί για το πεδίο) σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αν συνυπολογιστεί ότι και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, οι υποψήφιοι δεν απέδωσαν καλύτερα από πέρσι, η πτώση των βάσεων ακόμα και στις κεντρικές σχολές θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα