Eurovision 2024: Η Ελβετία με το Nemo είναι το μεγάλο φαβορί - Εμφανίστηκε με σημαία υπέρ των δικαιωμάτων των non binary

Eurovision 2024: Η Ελβετία με το Nemo είναι το μεγάλο φαβορί - Εμφανίστηκε με σημαία υπέρ των δικαιωμάτων των non binary

Η Ελβετία αναδεικνύεται σε ακλόνητο φαβορί στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, με τους θαυμαστές του θεσμού να θέλουν να μάθουν τα πάντα για τη φετινή συμμετοχή της, το Nemo. Φέτος, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη συμμετοχή της Ελβετίας, το Nemo, στο οποίο οι στοιχηματικές δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βγει πρώτο στον μουσικό διαγωνισμό.

Στο αγαπημένο flag parade, το NEMO εμφανίστηκε κρατώντας τη σημαία υπέρ των δικαιωμάτων των non binary ατόμων
Σύμφωνα με πηγές, τη σημαία κρατούσε προηγουμένως φαν της Eurovision στην αρένα, αλλά η ασφάλεια του χώρου τον απομάκρυνε. Ο εκπρόσωπος της Ελβετίας την πήρε και περπάτησε περήφανα με αυτήν στη σκηνή του μουσικού διαγωνισμού.

 

Το Nemo είναι ένας non binary 24χρονος τραγουδιστής και ράπερ που γεννήθηκε στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας. Αν και το Nemo παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί, έγινε διάσημο εν μία νυκτί το 2016, όταν μια από τις εμφανίσεις του έγινε viral, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο EPs και είχε επτά τραγούδια στο επίσημο ελβετικό Singles Chart. Και δεν είναι άγνωστο σε τηλεοπτικό διαγωνισμό, καθώς τερμάτισε πέμπτο στη δεύτερη σεζόν του The Masked Singer Switzerland.
Στη μουσική του, το Nemo ασχολείται με προσωπικά θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο. Αν το Nemo όντως κερδίσει τον διαγωνισμό θα είναι ο πρώτος non-binary νικητής στην ιστορία της Eurovision. Στην πραγματικότητα, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Eurovision θα φιλοξενήσει ανοιχτά μη δυαδικούς ερμηνευτές, καθώς η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Bambie Thug, είναι επίσης non binary.

Σε συνέντευξή του στο Eurovoix, το Nemo εξήγησε τι σημαίνει γι' αυτό η συμμετοχή του ως μη δυαδικός καλλιτέχνης. Είπε: «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να αφήσω τους ανθρώπους που είναι μη δυαδικοί, τρανς, οτιδήποτε, να γνωρίζουν ότι είναι τέλειοι όπως είναι. Και αισθάνομαι ότι [η συμμετοχή στη Eurovision] πραγματικά στέλνει αυτό ως σημάδι. Για μένα, το να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να ερμηνεύσω το τραγούδι μου, να μιλήσω για το ότι είμαι non-binary, να μιλήσω για την εμπειρία του να βρω τον αληθινό μου εαυτό και να εκδηλωθώ... αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο που έχω και θέλω να το χρησιμοποιήσω».

Το Nemo θα τραγουδήσει το «The Code» για την Ελβετία στη Eurovision 2024. Είναι ένα προσωπικό τραγούδι που αντανακλά το ταξίδι τους στην συνειδητοποίηση της μη δυαδικής ταυτότητάς του. Το τραγούδι του Nemo επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2024 από επιτροπές που αποτελούνται από μέλη του κοινού καθώς και από μια κριτική επιτροπή.
 
Οι πιθανότητες του Nemo να κερδίσει τη Eurovision
 

Τα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων έχουν ως φαβορί για τη νίκη της Eurovision 2024 την Ελβετία. Το Eurovision World δίνει στο τραγούδι του Nemo 24% πιθανότητες να κερδίσει - ακολουθούμενη από την Κροατία με 17% πιθανότητες - ενώ τα Odds Checker και Paddy Power δίνουν στην Ελβετία απόδοση 15/8 για να κερδίσει (περίπου 35%). Μαζί με την Κροατία, άλλα φαβορί για τη νίκη στον διαγωνισμό είναι η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ουκρανία.

Η Ελβετία κέρδισε τη Eurovision το 1965 και το 1988. Το 1956 ήταν η πρώτη διοργάνωση που εξελίχθηκε σε έναν εμβληματικό διαγωνισμό τραγουδιού και φιλοξενήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Η Ελβετίδα τραγουδίστρια Lys Assia κέρδισε τον διαγωνισμό με το τραγούδι Refrain. Ωστόσο, η Ελβετία αρνήθηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά και η Eurovision δεν επέστρεψε στην Ελβετία μέχρι το 1989, αφού η χώρα κέρδισε για δεύτερη φορά το 1988 με την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Celine Dion και το τραγούδι Ne partez pas sans moi ("Μην φύγεις χωρίς εμένα"). Εκείνη την εποχή, οι συμμετέχοντες δεν ήταν υποχρεωμένοι να είναι υπήκοοι της χώρας που εκπροσωπούσαν και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Σελίν Ντιόν, η οποία γεννήθηκε στον Καναδά.

Έχουν περάσει πλέον 36 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελβετία κέρδισε τη Eurovision και ίσως το Nemo να είναι ο λόγος που η χώρα θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2025.

Με πληροφορίες από metro.co.uk

.ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα