Τηλεοπτικές άδειες: Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αλλάζει τα δεδομένα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών η χθεσινοβραδυνή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το άρθρο 2α του νόμου 4339 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση άδειας από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό, με συνέπεια ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο να θεωρείται άκυρος.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση - γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν αλλάζει. Κατά συνέπεια οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ.

Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η κυβέρνηση με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδιάζει την αδειοδότηση όλων των υφιστάμενων σταθμών που διαθέτουν αυτή τη στιγμή προσωρινή άδεια είτε πανελλαδικής εμβέλειας είτε περιφερειακή έναντι ενός αντιτίμου της τάξης των 6 με 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές άδεια θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν και τα δύο σχήματα πήραν μέρος στον διαγωνισμό που έγινε βάσει του νόμου Παππά, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη βάση όμως των όρων του ίδιου νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις εγκαταστάσεις κλπ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι όσοι μετείχαν στον διαγωνισμό και έχουν πλειοδοτήσει, με μια απλή βεβαίωση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ότι θα τηρήσουν τους όρους που προβλέπει ο νόμος Παππά θα λάβουν τη νέα άδεια.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι τη σύσταση του ΕΣΡ και τη νέα διαδικασία για την οριστική αδειοδότηση των καναλιών και την οριστική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Κρέτσος: Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώσει

Την ρύθμιση για προσωρινή λειτουργία των καναλιών προανήγγειλε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

«Αυτή τη στιγμή, το ΣτΕ αποφάσισε να γυρίσουμε στο σημείο που ήμασταν πριν, δηλαδή σε μία κατάσταση ανομίας που το ίδιο το ΣτΕ και η έννομη τάξη είχε καταδικάσει στο παρελθόν. Αυτό για εμάς είναι casus belli, εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, οπότε έρχεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση, που αφορά την προσωρινή λειτουργία (των καναλιών). Το τζάμπα θα πεθάνει. Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώσει ένα αντίτυπο και θα περάσει ξανά τη βάσανο της κατάθεσης δικαιολογητικών που αφορούν μία σειρά από προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Κρέτσος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως θα συγκροτηθεί πολύ σύντομα το ΕΣΡ και θα διενεργηθεί και ο διαγωνισμός και σημείωσε: «Το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να γίνει αυτό (η συγκρότηση του ΕΣΡ) συνιστά αποτυχία του πολιτικού συστήματος και αποδεικνύεται χθες και με τους πανηγυρισμούς και με τις δηλώσεις περί εκλογών και περί παραιτήσεων ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται σε ένα σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Στη ΝΔ αξίζει δικαιωματικά ο τίτλος ότι είναι το κόμμα που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τη διαπλοκή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα