Απόφαση ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε και η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός

Μάλιστα επικράτησε η σκληρή γραμμή, δηλαδή εκτός από αντισυνταγματικός ο νόμος κρίθηκε ότι δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ευχέρειες διορθωτικών κινήσεων. Συνεπώς τίποτα δεν ισχύει απ΄ όσα η διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

Είναι άξιο λόγου πως πρώτη φορά μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με έναν νόμο της κυβέρνησης.

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Με ψήφους 14-11 δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή  - Τελικά «κέρδισε» η σκληρή γραμμή - Ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ - Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης

Τα μέλη του ΣτΕ ψήφισαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου και πλέον μένει να τεθούν νέοι όροι από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δηλώσεις αναμένεται να κάνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και νέα δεδομένα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βάλει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πρώτο στην ατζέντα τους και μάλιστα, ενόψει ανασχηματισμού.

Τι σημαίνει αυτό;

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τα υφιστάμενα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενώ οι νέες τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στον «αέρα».

Επίσης, η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου περνάει ολοκληρωτικά στο ΕΣΡ, όποτε αυτό συσταθεί.

Παράλληλα, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στους προσωρινούς υπερθεματιστές το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Επί της ουσίας, ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο καταρρέει και ερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση στα τηλεοπτικά πράγματα, κάτι που ξόρκιζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτη αντίδραση από Το Ποτάμι

Οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, σχολίασε το Ποτάμι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση».

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα