Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα. Κρίσιμη Διάσκεψη σήμερα για το ΕΣΡ

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, στις 14:00, η οποία θα κάνει ακόμη μία προσπάθεια, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διάσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Στη Βουλή αναμένεται να κάνει παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτάκτως, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του κ. Τσίπρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, αν δεν υπάρξει συναίνεση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, θα επιτεθεί με δριμύτητα στη ΝΔ, με την οποία η κυβέρνηση ανταλλάσσει «πυρά» το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και του ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων και με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε «παγώσει» την τροπολογία που μείωνε το χρόνο που δίνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν σε πέντε μέρες από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε υπογραμμίσει ότι «με αποφασιστικότητα και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής για επιβολή της νομιμότητας και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ό,τι ακριβώς αρνήθηκαν να κάνουν, δηλαδή, τα κόμματα της διαπλοκής επί 27 έτη. Η νομιμότητα θα επικρατήσει σε πείσμα όσων δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για χάρη της διαπλοκής».

Όλα αυτά με φόντο τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου οι Σύμβουλοι της Επικρατείας τάχθηκαν με πλειοψηφία 16-9 υπέρ του "παραδεκτού" των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.

Η ολομέλεια του ΣτΕ κατά τη  διάσκεψη της Τρίτης έκρινε ότι μπορεί να προχωρήσει στο δεύτερο σκέλος των αιτήσεων ακυρώσεων των τηλεοπτικών σταθμών καθώς οι σύμβουλοι επικρατείας με ψήφους 16 έναντι 9 έκριναν ότι όλες οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Κατόπιν αυτών ο εισηγητής της υπόθεσης Γ. Παπαγεωργίου ξεκίνησε να αναπτύσσει τη πρόταση προς τους συναδέλφους του αλλά η διάσκεψη διακόπηκε για επόμενη ημέρα. Στην επόμενη διάσκεψη θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Νωρίτερα η  Ολομέλεια του ΣΤΕ  είχε απορρίψει  τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star και της Κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP). Οι τηλεοπτικές εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης. Το σκεπτικό των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, στη συνεδρίασή της 28ης  Σεπτεμβρίου απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ήταν ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το σκεπτικό του ΣτΕ είχε μπει στην ουσία και είχε κρίνει ότι η ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι προς επιτακτικό δημόσιο συμφέρον.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα