Κλείδωσε η τελευταία και πιο κρίσιμη φάση για τις τηλεοπτικές άδειες

Για την Τρίτη 30 Αυγούστου «κλείδωσε» τελικά η τελευταία και πιο κρίσιμη φάση του διαγωνισμού για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση παρέλαβε χθες, Πέμπτη, από την εταιρεία Singular Logic το λογισμικό βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική δημοπρασία για την κάθε τηλεοπτική άδεια ξεχωριστά και αποστέλλει σήμερα τα ατομικά δελτία πρόσκλησης στις εννέα εταιρείες που κρίθηκαν ικανές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των εννέα υποψηφίων θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες της δημοπρασίας που θα ακολουθηθεί στις 30 Αυγούστου, σε μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 12 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται αποκλεισμένοι από τον «έξω κόσμο» χωρίς καμιά δυνατότητα τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αυτής, οι εκπρόσωποι των εννέα υποψηφίων αναμένουν και την απάντηση των αποριών και των ερωτημάτων που έχουν θέσει προς την επιτροπή, εκφράζοντας την αγωνία τους για το κατά πόσο διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία και ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας παραβίασής της από οποιοδήποτε εξωγενή παράγοντα.

Απαντώντας χθες η κυβέρνηση στις αιτιάσεις εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και στα εξώδικα που απέστειλε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στις δύο εταιρείες που ανέλαβαν την ηλεκτρονική δημοπρασία, υπογράμμισε ότι όλα αυτά αποτελούν μυθεύματα και εικασίες.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφέρει:

«Η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, απέστειλε σήμερα στους εννέα υποψηφίους το ατομικό δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα.

Με την ευκαιρία αυτή ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Υπενθυμίζουμε δε ότι ανεβάζει στην Διαύγεια όλες τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει.

Τα μυθεύματα, οι εικασίες, τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι περισπούδαστες ασχετοσύνες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύουν απλώς ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να παραχαράξουν την αλήθεια, με στόχο την μη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και την συστηματική παραπλάνηση των πολιτών.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στη χορήγηση νομίμων τηλεοπτικών αδειών ύστερα από 27 χρόνια ανομίας και παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια.

Αυτό θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι υπερασπίζονται ακόμη την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα ψέματα τελείωσαν».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών, η ανάπτυξη του λογισμικού για την ηλεκτρονική δημοπρασία απαιτεί ένα διάστημα πολύ μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών για να δοκιμαστεί η αρτιότητά του.

Όπως θα επισημάνουν και στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, λόγω της βιασύνης με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τον διαγωνισμό, υπάρχει κίνδυνος ο σχεδιασμός και το σύστημα τα καταρρεύσει και ο διαγωνισμός να οδηγηθεί αναγκαστικά σε ένα χειροκίνητο σύστημα διαγωνισμού αμφίβολης αξιοπιστίας.

Επιπροσθέτως, οι νομικοί σύμβουλοι ορισμένων εκ των εταιρειών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, θα θέσουν ορισμένα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας όπως:

Πόσο θα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν ο συνολικός χρόνος της δημοπρασίας δεν πρέπει να είναι μεγάλος, για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι φυσικές αντοχές των συμμετεχόντων, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ.

Με ποια διαδικασία και βάση ποιας προσφοράς επελέγη ως ανάδοχος η Singular Logic και με ποια διαδικασία ορίστηκε υπεργολάβος η Eurobank business exchanges που θα αναπτύξει το λογισμικό.

Ποιες είναι οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες ανετέθη το έργο στην Singular Logic κι αν έχουν υπάρξει αλλαγές σε σχέση με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί στην σχετική προκήρυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκπρόσωποι εταιρειών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, θα ζητήσουν από τους διοργανωτές του διαγωνισμού να γίνει αποδεκτό αίτημα για επιλογή εταιρείας διεθνούς κύρους με σχετική εμπειρία στην πιστοποίηση εφαρμογών για την πιστοποίηση της εφαρμογής της δημοπρασίας. Ταυτόχρονα θα ζητήσουν να μετέχουν στην όλη διαδικασία τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ως επικεφαλής της επίβλεψης όλων των διαδικασιών.

 

 

newmoney

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα