Είναι έτοιμα τα σχολεία για τη νέα γρίπη;

Τον κώδωνα του κινδύνου για την νέα γρίπη κρούουν οι εκπαιδευτικοί, ενόψει της πρεμιέρας του σχολικού έτους, την Παρασκευή.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, τα μέτρα προστασίας που έχουν καθορισθεί με εγκυκλίους των υπουργείων Υγείας και Παιδείας δεν μπορούν να εφαρμοστούν, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό καθαριότητας και πιστώσεις.

Από την πλευρά του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που θα δώσει το μεσημέρι της Τετάρτης σχετική συνέντευξη Τύπου, αποδίδει τους ισχυρισμούς σε σκοπιμότητες ενόψει της προεκλογικής περιόδου και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα.

Μεταξύ άλλων, στις σχολικές μονάδες θα πρέπει πάντα να υπάρχει υλικό πρόληψης (π.χ. χειροπετσέτες, γάντια και αντισηπτικά), να γίνεται εκτενής καθαρισμός και τα θρανία να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις. Αν σε κάποιο σχολείο εκδηλωθεί κρούσμα προβλέπεται να κλείνει για 3 ημέρες

Στο μεταξύ, επιστήμονες επισημαίνουν πως αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τότε η διασπορά του ιού θα μειωνόταν κατά 89%, ωστόσο, αυτό θα στοίχιζε το 6% του ΑΕΠ λόγω των χαμένων εργατοωρών

Λίγες  μόνον ημέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία στη Γαλλία, δύο σχολεία και επτά τάξεις σε άλλα ιδρύματα έκλεισαν και πάλι εξαιτίας της νέας γρίπης. Πρόκειται για σχολεία στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και στα νοτιοδυτικά διαμερίσματα Αριέζ, Οντ και Λο (κυρίως στις πόλεις Μονπελιέ, Τουλούζη και Νίκαια), στα οποία εμφανίστηκαν μαθητές που παρουσίαζαν συμπτώματα της γρίπης. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη Γαλλία, η απόφαση για να κλείσει μια τάξη ή ένα σχολείο μπορεί να ληφθεί από τον νομάρχη εφόσον εμφανιστούν τρία κρούσματα στην ίδια τάξη μέσα στην ίδια εβδομάδα, ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες- για παράδειγμα μοιράζονται την ίδια καντίνα. Το κλείσιμο επιβάλλεται για έξι ημέρες, όσο χρειάζεται για τη θεραπεία και για την απολύμανση των χώρων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τον Αύγουστο, δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία, το σχέδιο για την πρόληψη της νέας γρίπης. Αυτό προβλέπει ότι, σε περίπτωση που κλείσει για καιρό μεγάλος αριθμός σχολείων, θα μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Οι μαθητές θα μπορούν επίσης να εργαστούν στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας στο Ίντερνετ.

Τη Δευτέρα, η Φρανσουάζ Βεμπέρ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης που παρακολουθεί τη διάδοση της νέας γρίπης στη Γαλλία, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής τάση ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και ότι στη χώρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 20.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα.

Για ανοχύρωτα σχολεία και ανέφικτα μέτρα προστασίας από τη νέα γρίπη κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σχολικό έτος που αρχίζει την Παρασκευή.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι εκπρόσωποι των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) έκαναν λόγο για μέτρα-κοροϊδία που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν λόγω τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, πιστώσεις, εκπαιδευτικό προσωπικό και καθαρίστριες.

«Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν από τους δασκάλους και τους καθηγητές να κάνουν τους γιατρούς για τη διάγνωση, τους νοσοκόμους για την απομάκρυνση των ασθενών και κατόπιν τις καθαρίστριες για την απολύμανση!», έλεγαν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί. Ο πρόεδρος των δασκάλων κ. Δ. Μπράτης τόνισε ότι για ένα εξαθέσιο σχολείο χρειάζονται περίπου 300 ευρώ την εβδομάδα για την αγορά των υλικών, χρήματα που δεν υπάρχουν.

Όπως εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία είναι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αδύνατον να εφαρμοστούν στην πράξη για τους εξής λόγους: 1Τα μέτρα καθαριότητας σκοντάφτουν στους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών.

2Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες και υπολογίζεται ότι χρειάζονται ακόμα περίπου 7.500. 3Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τήρησης μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των θρανίων, επειδή στις τάξεις προβλέπεται να φοιτούν 30 και ίσως περισσότερα παιδιά.

4Στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες ώστε να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή απομόνωση μαθητών ή εκπαιδευτικών που θα ασθενήσουν, όπως προβλέπεται.

5Τα σχολεία δεν συνδέθηκαν με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να υπάρχουν μηχανοκίνητες μονάδες σε επιφυλακή ή συνεργασίες με τους ΟΤΑ και τις νομαρχίες για άμεση ιατρική επέμβαση όπου χρειαστεί.

«Όλα θα πάνε καλά»
Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος - ο οποίος μάλιστα δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της νέας χρονιάς και τη γρίπη- παρά τις επισημάνσεις των εκπαιδευτικών εκτίμησε ότι όλα θα πάνε καλά. «Προφανώς μέσα σε έναν μήνα δεν μπορούμε να χτίσουμε σχολεία», είπε. Υποστήριξε ότι εγκρίθηκαν πιστώσεις για καθαρίστριες, ότι σχολικές επιτροπές έχουν πάρει τρεις προκαταβολές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα