Το πρώιμο σημάδι της άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί στον ύπνο σας 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Το πρώιμο σημάδι της άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί στον ύπνο σας 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Ερευνητές από την Mayo Clinic εντόπισαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διαταραχής ύπνου REM και της άνοια με σωμάτια Lewy (LBD). Η LBD προκαλείται από εναποθέσεις μη φυσιολογικής πρωτεΐνης που ονομάζεται Lewy bodies μέσα σε εγκεφαλικά κύτταρα.

Η άνοια με σωμάτια Lewy (LBD) επηρεάζει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άτομα άνω των 60 ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο. Σύμφωνα με το NHS Inform (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), η LBD προκαλείται από εναποθέσεις μη φυσιολογικής πρωτεΐνης που ονομάζεται Lewy bodies μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτά συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και την κινητικότητα.

Το πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας στον ύπνο
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα κινητικά προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν χρόνια πριν διαγνωστεί επίσημα η πάθηση και να εκδηλωθούν όταν ένα άτομο κοιμάται. Το 2013, η Mayo Clinic εντόπισε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διαταραχής ύπνου REM και της LBD στη βάση δεδομένων της. Η διαταραχή ύπνου αναφέρεται σε ένα άτομο που βιώνει έντονα, συχνά δυσάρεστα όνειρα εκδηλώνοντας φωνητικούς ήχους και ξαφνικές κινήσεις των χεριών και των ποδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, εξηγεί το ιατρικό κέντρο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης του κατά πόσο ένας άνδρας αναπτύσσει LBD είναι το αν εκτελεί τα όνειρά του στον ύπνο». Η έκθεση ανέφερε ότι «οι ασθενείς έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες» να έχουν LBD εάν εμφανίσουν την πάθηση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οι παραισθήσεις και οι διακυμάνσεις της γνωστικής λειτουργίας.

Διαταραχή ύπνου REM: Όταν τα όνειρα γίνονται επικίνδυνα
Η διαταραχή ύπνου REM συμβαίνει ως αποτέλεσμα της απώλειας της φυσιολογικής παράλυσης των μυών που αναμένεται κατά τη φάση REM. Κατά το στάδιο ύπνου REM, το οποίο συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα θα πρέπει να παραμείνει ακίνητο. Αποτελεί περίπου το 20% του ύπνου σας και συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ύπνου ο άνθρωπος βλέπει όνειρα. Η διαταραχή αυτή όχι μόνο οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματισμούς στα άτομα και στους συντρόφους τους στον ύπνο.

Η Mayo Clinic ανέφερε: «Μπορεί να εμφανιστεί τρεις δεκαετίες ή και περισσότερο πριν από τη διάγνωση της άνοιας με σωμάτια Lewy στους άνδρες», αλλά αυτή η σύνδεση φαίνεται να είναι πιο αδύναμη στις γυναίκες. Το Medline Plus αναφέρει ότι μπορεί ακόμη και να είναι το πρώτο σημάδι της άνοιας με σωμάτια Lewy.

 Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τη σύγχυση και τα προβλήματα συμπεριφοράς στην άνοια Lewy. Ενώ τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι πάσχουν από διαταραχή ύπνου REM, άνοια Lewy. Ωστόσο, οι αρχικές έρευνες διαπίστωσαν ότι έως και το 75-80% των ανδρών με άνοια Lewy στη βάση δεδομένων της Mayo Clinic βίωσαν διαταραχή ύπνου REM.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής του ύπνου REM;
Εκτός από τις έντονες κινήσεις και τους θορύβους, ένα άτομο με διαταραχή ύπνου REM μπορεί συχνά να θυμηθεί το όνειρό του όταν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Ωστόσο, τα συμπτώματα της νόσου συχνά συγχέονται με σημάδια άλλων εγκεφαλικών παθήσεων ή ψυχιατρικών διαταραχών.

Συνιστάται σε οποιονδήποτε υποψιάζεται ότι πάσχει από αυτή την πάθηση να μιλήσει σε γιατρό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Αγγλίας δηλώνει: «Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει μία μελέτη ύπνου για να εντοπίσει τυχόν υποκείμενες διαταραχές ύπνου, όπως υπνική άπνοια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και διαταραχή συμπεριφοράς REM ύπνου».

.enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα