Ύπνος: Η μεριά από την οποία κοιμάσαι επηρεάζει το έντερό σου

Ύπνος: Η μεριά από την οποία κοιμάσαι επηρεάζει το έντερό σου

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το έντερο ή το στομάχι σου, υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ευεξία σου. Το πώς κοιμάσαι, από ποια πλευρά δηλαδή, επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και καλό είναι να ξέρεις τι αλλαγές χρειάζεται να κάνεις.
Προσέχουμε πολύ τη στάση του σώματός μας, όταν κάνουμε γιόγκα ή Pilates, όταν σηκώνουμε βάρη στο γυμναστήριο ή ακόμη κι όταν καθόμαστε με τις ώρες στην καρέκλα του γραφείου μας. Τι γίνεται όμως με τη στάση του ύπνου;

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διαπιστώσεις ότι ορισμένες στάσεις ύπνου, όπως το μπρούμυτα, μπορεί να επιδεινώσουν αρκετά μυοσκελετικά προβλήματα και να προξενήσουν πόνους σε μέση, πλάτη και αυχένα.

Μπορεί όμως η στάση που κοιμόμαστε να επηρεάσει το έντερό μας; Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά. Ο τρόπος που κοιμάσαι, λένε, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου εξαλείφει τα απόβλητα και τον πόνο. Μάλιστα, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά προσφέρει οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για την πέψη, συνεπώς και για το έντερο.

Γιατί να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά φαίνεται πως έχει τα περισσότερα οφέλη συνολικά για την υγεία υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αν και το σώμα μας φαίνεται σε μεγάλο βαθμό συμμετρικό, η τοποθέτηση των οργάνων μάς καθιστά ασύμμετρους εσωτερικά.

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκουραζόμαστε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματά μας κατευθύνουν και επεξεργάζονται τα απόβλητα. Μπορεί λοιπόν να προσέχεις άσκηση και διατροφή, αλλά αν δώσεις λίγη προσοχή και στον τρόπο που κοιμάσαι, η φυσική λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου σου θα βελτιωθούν επίσης και θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ευεξία σου.

Για μερικούς, το έντερο λειτουργεί σαν ρολόι. Για άλλους όμως, που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn) ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις, μια σωστή στάση του σώματος στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Πώς επηρεάζεται η πέψη

Το να κοιμάσαι στα αριστερά βοηθάει σημαντικά στην πέψη. Το λεπτό έντερο μεταφέρει απόβλητα στο παχύ έντερο μέσω της ειλεοτυφλικής βαλβίδας, που βρίσκεται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα. Το να παραμένει υπό πίεση αυτή η βαλβίδα μπορεί να επηρεάσει την εντερική λειτουργία. Αν ξαπλώσεις στην αριστερή πλευρά, επιτρέπεις στις κινήσεις του εντέρου να γίνουν απρόσκοπτα. 

Η θεωρία ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά στην πέψη και την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα γεννήθηκε από τις αρχές της Αγιουρβέδα, αλλά η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει επίσης αυτή την ιδέα.

Μια μελέτη του 2010 βρήκε μια σχέση μεταξύ του ύπνου στη δεξιά πλευρά και των αυξημένων συμπτωμάτων καούρας σε σχέση με τον ύπνο στην αριστερή πλευρά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν ξαπλώνουμε στην αριστερή πλευρά, το στομάχι και τα γαστρικά υγρά του παραμένουν χαμηλότερα από τον οισοφάγο ενώ κοιμόμαστε.

Αυτό συμβαίνει «λόγω της θέσης του στομάχου που όταν κοιμόμαστε στα δεξιά, πιέζει το τελευταίο τμήμα του οισοφάγου», λένε οι ειδικοί. Τέλος, υπογραμμίζουν πως, πέρα από τη μεριά, τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές ωφελούνται αν ανυψώσουν μερικά εκατοστά και το κεφάλι τους, είτε με ένα μαξιλάρι είτε ανασηκώνοντας λίγο το στρώμα από την πάνω μεριά.

πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα