Τι συμβαίνει αν μουλιάσετε σταφίδες σε βάζο με νερό

Τι συμβαίνει αν μουλιάσετε σταφίδες σε βάζο με νερό

Μπορεί η κατανάλωση νερού που έχει εμποτιστεί με σταφίδες να σας δώσει ένα έξτρα διατροφικό όφελος που δεν το περιμένατε;

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος, Gillian Culbertson, αναλύει τι είναι ακριβώς το εμποτισμένο με σταφίδες νερό και εάν προσφέρει πραγματικά τα διατροφικά οφέλη για τα οποία ίσως έχετε ακούσει.

Τι είναι το... σταφιδόνερο
 
Το σταφιδόνερο, που ονομάζεται επίσης νερό Kishmish, είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται από το μούλιασμα σταφιδών σε νερό.

Είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε:

  • Βράστε δύο μέρη νερό. Βάλτε το σε ένα βάζο.
  • Προσθέστε ένα μέρος σταφίδες
  • Αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα
  • Πετάξτε τις σταφίδες
  • Πιείτε το νερό

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό με ανοιχτό χρυσο-καφέ χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι... υπερτροφή.

Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Κάνει καλό το σταφιδόνερο;

Είναι, λοιπόν, πολλοί που υποστηρίζουν ότι το σταφιδόνερο “κάνει θαύματα” για τον οργανισμό. Τα υποτιθέμενα οφέλη του περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Ελαχιστοποίηση της γήρανσης του δέρματος
  • Αποτοξίνωση στο ήπαρ
  • Μείωση της πείνας, που οδηγεί σε απώλεια βάρους
  • Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
  • Πιο πυκνά μαλλιά
  • Αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη βασίζονται στην πιθανή επίδραση στην υγεία των ίδιων των σταφίδων (και των σταφυλιών από τα οποία προέρχονται). Αλλά το εάν κάποιο από αυτά τα οφέλη μεταφέρονται στο βρασμένο νερό σταφίδας δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Ακόμη και χωρίς επιστημονική έρευνα, όμως, η Culbertson υποστηρίζει ότι δεν είναι πολύ πιθανό τα οφέλη της σταφίδας να μεταφέρονται αυτούσια στο σταφιδόνερο:

“Οι σταφίδες δεν διαλύονται καλά, δηλαδή δεν διασπώνται πολύ στο νερό. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των θρεπτικών τους συστατικών έχει χαμηλό ποσοστό διαλυτότητας και πιθανότατα δεν πρόκειται να καταλήξει στο νερό”.

Τι ισχύει πιθανότατα με το σταφιδόνερο

Οι λάτρεις του σταφιδόνερου θα σας πουν ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση 50 σταφίδων θα σας δώσει περίπου 0,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης C. Αυτό αντιστοιχεί στο 1% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας πρόσληψης (DV).

Αλλά όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, πιθανότατα θα χάσετε το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) της βιταμίνης C στις σταφίδες:

“Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή μεν, αλλά είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, αφού το νερό βράζει δε”, εξηγεί η Culbertson.

Οι σταφίδες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες (περίπου 3% DV ανά 50 σταφίδες). Αλλά όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, αυτές οι ίνες μένουν στις σταφίδες και όχι στο νερό.

Αυτό που είναι πιθανό να διαρρεύσει (τουλάχιστον εν μέρει) από τη σταφίδα είναι η ζάχαρη που περιέχει. Όχι τυχαία, το σταφιδόνερο έχει γλυκιά γεύση.

Στην μερίδα των 50 σταφιδών, υπάρχουν περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης. Χωρίς επιστημονική έρευνα για την κατανόηση της διατροφικής αξίας του σταφιδόνερου, είναι δύσκολο να πούμε πόση από αυτήν τη ζάχαρη απελευθερώνεται στο σταφιδόνερο. Αλλά, εφόσον το τελικό προϊόν είναι γλυκό, το πιθανότερο είναι περιέχει τουλάχιστον μερικά από αυτά τα σάκχαρα.

Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τη ζάχαρη και έτσι αυτή δεν απορροφάται πολύ στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά να θυμάστε, επίσης, ότι το σταφιδόνερο δεν θα έχει φυτικές ίνες. Έτσι, αυτά τα σάκχαρα θα εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας γρήγορα.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα