8 vegetarian τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

8 vegetarian τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τα κύτταρα και τους μύες, ενώ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του σώματος όπως η πήξη του αίματος, η ισορροπία υγρών και η ανοσολογική απόκριση.

Μπορούμε να λάβουμε πρωτεΐνη από φυτικές ή ζωικές πηγές. Η πρωτεΐνη στη διατροφή μας μπορεί να προέρχεται από το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά, δημητριακά και φασόλια.

Ας δούμε αναλυτικά 8 vegetarian τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Ρεβίθια

Μπορείτε να τα απολαύσετε είτε βρασμένα σε σαλάτα είτε ψημένα στο φούρνο ως σνακ. Φυσικά, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμα συνταγές με ρεβίθια. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχουν 19 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αμύγδαλα

Τα 100 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν περίπου 21 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σπόροι κολοκύθας

Τα 100 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας περιέχουν 19 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φάβα

Τα 100 γραμμάρια φάβας περιέχουν περίπου 19 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φυστίκια

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων φυστικιών περιέχει περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τυρί κότατζ

Το τυρί κότατζ είναι πλούσιο θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη. Τα 100 γραμμάρια τυρί κότατζ περιέχουν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο υγιεινό από το φυστικοβούτυρο αφού περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα 100 γραμμάρια αμυγδαλοβούτυρου έχουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σόγια

Τα 100 γραμμάρια μη μαγειρεμένα φασόλια σόγιας έχουν περίπου 36 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Προσπαθήστε να τρώτε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας καθώς και ότι λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα, καθώς και η σόγια και η κινόα, ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα και είναι οι υψηλότερης ποιότητας πηγές πρωτεΐνης.

Μπορείτε επίσης να λάβετε τα απαραίτητα αμινοξέα από φυτικές τροφές. Ωστόσο, οι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και έτσι ονομάζονται ελλιπείς πρωτεΐνες. Εάν αποφεύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε ένα υγιεινό μείγμα αμινοξέων είναι να απολαμβάνετε μια ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα