Κόκκινο κρέας και καρκίνος του μαστού: Τι δείχνουν 7 μεγάλες έρευνες

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του μαστού: Τι δείχνουν 7 μεγάλες έρευνες

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση καρκίνου και ο καρκίνος του μαστού είναι από τις μορφές που φαίνεται από τις έρευνες πως σχετίζεται με τη συχνή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.

Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί άμεσα, ο περιορισμός του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρκίνου του μαστού. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του μαστού: Τι δείχνουν 7 μεγάλες έρευνες 
Μελέτη σε περισσότερες από 42.000 γυναίκες ηλικίας 35 και 74 ετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι όσες έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) είχαν κατά μέσο όρο 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν συχνά. Επίσης οι γυναίκες που έτρωγαν συχνότερα κοτόπουλο ή γαλοπούλα, είχαν 15% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα επεξεργασμένα κρέατα – όπως χοτ ντογκ, αλλαντικά και λουκάνικα – μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από το κόκκινο κρέας. Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε επίσης στο International Journal of Cancer διαπίστωσε ότι το επεξεργασμένο κρέας συνδέθηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ το κόκκινο κρέας με 6% αυξημένο κίνδυνο.

Μια άλλη μεγάλη έρευνα με μετα-ανάλυση 148 μελετών το 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα συσχετίστηκαν σημαντικά με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η τελευταία έκθεση, μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του 2023 για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον κίνδυνο καρκίνου, έδειξε ότι «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού».

 
Η μελέτη ορόσημο Nurses’ Health Study 2, στην οποία συμμετείχαν 90.659 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 26 έως 46 ετών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν κόκκινο κρέας τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο ορμονικών υποδοχέων- θετικός (HR+) καρκίνος του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 1,5 μερίδες κόκκινου κρέατος καθημερινά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού θετικό σε HR.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε μια μεταγενέστερη έρευνα σε 44.231 γυναίκες ηλικίας 33 έως 52 ετών. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα κατά την εφηβεία είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο κατηγορίας 1, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο και είναι στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο. Η IARC έχει ταξινομήσει το κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο της Ομάδας 2Α, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology, η ομάδα εργασίας της IARC ανέφερε 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά (ποσότητα ίση με την παλάμη του χεριού) και αύξηση 18% για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά (περίπου έξι φέτες μπέικον ή ένα χοτ ντογκ).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα