Τέσσερα SOS σημάδια που μαρτυρούν κακή υγεία του εντέρου

Τέσσερα SOS σημάδια που μαρτυρούν κακή υγεία του εντέρου

Όταν σκεφτόμαστε την κακή υγεία του εντέρου, πράγματα όπως το φούσκωμα, οι ακανόνιστες εντερικές κινήσεις και ο κοιλιακός πόνος, μπορεί να μας έρθουν στο μυαλό ως εμφανή συμπτώματα. Ποια είναι όμως μερικά από τα λιγότερο γνωστά σημάδια, που μαρτυρούν προβλήματα του εντέρου;

Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στο έντερο

Εάν δεν είσαι σίγουρη για το τι προκαλεί τους πονοκεφάλους σου, αυτό μπορεί να είναι η υγεία του εντέρου σου. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain, βρήκε ότι οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι, μπορούν να συσχετιστούν με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονή του εντέρου. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι πονοκέφαλοι ή οι ημικρανίες μπορούν να βελτιωθούν μέσω διατροφικών προσεγγίσεων με ευεργετικά αποτελέσματα στη μικροχλωρίδα του εντέρου, όπως η συμπερίληψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφική σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι εξαιρετικές επιλογές, προς αυτή την κατεύθυνση.

Νιώθεις συνεχώς κούραση

Κοιμάσαι αρκετά, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένη όλη την ημέρα; Η σωματική και πνευματική κόπωση, είναι ένα ακόμα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα κακής υγείας του εντέρου. Πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, έχουν άλλωστε αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ της κόπωσης και της κατάστασης του μικροβιώματος του εντέρου. Η κόπωση μπορεί επίσης να συνδεθεί με συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα.

Το έκζεμα μπορεί επίσης να δείχνει πρόβλημα με το έντερο

Ενώ το έκζεμα μπορεί να είναι μια κληρονομική πάθηση, η δερματολογική αυτή κατάσταση μπορεί να έχει ξεσπάσματα, ανάλογα με την υγεία του εντέρου σου. Σχετική επιστημονική μελέτη, παρουσίασε τον ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα). Η μελέτη έδειξε ότι ένα «αλλαγμένο» μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να συσχετιστεί με συμπτώματα εκζέματος.

Επιπλέον, περαιτέρω επιδείνωση του μικροβιώματος του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και η περιστασιακή συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ορισμένες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξάρσεων του εκζέματος. Αν και πολλά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του εκζέματος, αναζήτησε ιατρική συμβουλή για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για σένα.

Αυξημένο στρες ή άγχος

Last but not least, ο συνήθης ύποπτος πολλών προβλημάτων υγείας. Με το 95% της σεροτονίνης του σώματός μας να παράγεται στο έντερό μας, δεν είναι περίεργο ότι τα επίπεδα του στρες και η υγεία του συνδέονται. Μια μελέτη του 2019 από το Journal of Neuroscience Research, που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής του εντέρου και του κινδύνου άγχους και κατάθλιψης, έδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει τεράστιο ρόλο στην απόκριση του οργανισμού μας στο στρες. 

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα