Οι 7 πιο επικίνδυνες τροφές που έχεις στην κουζίνα σου

Οι 7 πιο επικίνδυνες τροφές που έχεις στην κουζίνα σου

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά επικίνδυνες τροφές στην κουζίνα μας και πολλά φαγητά που συχνά έχουν νόστιμη γεύση μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία μας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες τροφές, που μπορεί να έχεις κι εσύ στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

Οστρακοειδή

Τα κακοψημένα ή ωμά οστρακοειδή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή μπορούν να απορροφήσουν μικρόβια και επιβλαβή βακτήρια από τη θάλασσα. Γι΄ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάς τις μαγειρεμένες εκδοχές τους. Προσοχή ειδικά στα ωμά στρείδια. Επιπλέον, η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι η πιο κοινή (και μια από τις πιο θανατηφόρες) τροφικές αλλεργίες, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Κεράσια

Το υδροκυάνιο μπορεί να είναι γνωστό δηλητήριο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται μέσα στο κουκούτσι του κερασιού. Ακόμη και αν το καταπιούμε μπορεί, δύσκολα βέβαια, τα στομαχικά υγρά να διαλύσουν το κέλυφος και να απελευθερωθεί το υδροκυάνιο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό ισχύει και για άλλα πυρηνόκαρπα όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Αλλά μην ανησυχείς πολύ. Το υδροκυάνιο είναι ένα δηλητήριο, ναι, αλλά θα έπρεπε να φας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από κουκούτσια κερασιών, πριν σε σκοτώσουν.

Μη παστεριωμένο τυρί

Σε χώρες όπως στις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσεις ποτέ να φας αληθινό τυρί Camembert. Γιατί; Επειδή είναι φτιαγμένο από μη παστεριωμένο, «ωμό» γάλα, το οποίο μπορεί να περιέχει κάθε είδους επιβλαβή παθογόνα και βακτήρια που μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες τροφιμογενείς ασθένειες.

Πατάτες που «πρασινίζουν»

Η εγκυρότητα του ισχυρισμού ότι οι άγουρες «πράσινες» πατάτες είναι δηλητηριώδεις, έχει συζητηθεί εδώ και καιρό. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι οι πράσινοι κόνδυλοι ή τα νέα βλαστάρια του φυτού της πατάτας περιέχουν την επικίνδυνη τοξίνη που είναι γνωστή ως σολανίνη, μία δηλητηριώδη ουσία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Πικραμύγδαλα

Τα πικραμύγδαλα στην πιο ακατέργαστη μορφή τους είναι γεμάτα κυάνιο. Για να απομακρυνθεί θα πρέπει να περάσουν από μεγάλη επεξεργασία. Καλό θα είναι να λοιπόν στις εξορμήσεις στη φύση, να μην καταναλώνεις άγουρα αμύγδαλα, καθώς μπορεί να χρειαστείς πλύση στομάχου.

Φιστίκια

Μία από τις πιο κοινές και επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες, είναι αυτή στα φιστίκια. Η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση, είναι η αναφυλαξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή συστολή των αεραγωγών, σοκ, ακόμη και απώλεια συνείδησης. Χωρίς θεραπεία, ένα αναφυλακτικό επεισόδιο μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρο. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να γνωρίζεις αν έχεις αλλεργία στον συγκεκριμένο ξηρό καρπό πριν τον καταναλώσεις. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το φιστικοβούτυρο.

Κόκκινα φασόλια

Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια λεκτίνη που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, η τοξίνη μειώνεται σημαντικά όταν τα φασόλια μαγειρεύονται.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα