Από τι κινδυνεύουν οι έφηβοι που ατμίζουν τακτικά

Από τι κινδυνεύουν οι έφηβοι που ατμίζουν τακτικά

Ελάχιστες είναι ωστόσο οι έρευνες που έχουν αξιολογήσει το ενδεχόμενο έκθεσης σε μέταλλα από το άτμισμα ή την επίδραση ορισμένων γεύσεων.

Το γεγονός οφείλεται στο ότι κάθε μάρκα και τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυκλοφορεί στην αγορά, διαφέρει ως προς το περιεχόμενό του.

Νέα μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στους εφήβους.

Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που ατμίζουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να εκθέτουν τον οργανισμό τους σε δυνητικά τοξικά μέταλλα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα, έχουν 30% περισσότερο μόλυβδο και διπλάσια ποσότητα ουρανίου στα ούρα τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ατμίζουν περιστασιακά.

Διαπιστώθηκε επίσης πως οι έφηβοι που προτιμούσαν τις γλυκιές γεύσεις είχαν υψηλότερα επίπεδα ουρανίου, σε σχέση με εκείνους που επέλεγαν γεύσεις μέντας.

Αν και στη μελέτη δεν συμμετείχαν έφηβοι οι οποίοι δεν άτμιζαν καθόλου, το μοτίβο που παρατηρήθηκε σε ένα δείγμα 200 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί συσσώρευση τοξικών μετάλλων στον οργανισμό, αλλά προηγούμενες αναλύσεις έχουν ανιχνεύσει ίχνη τοξικών μετάλλων σε δείγματα αερολύματος ηλεκτρονικού τσιγάρου και στα σωματικά υγρά των ατμιστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα δείγματα αίματος και ούρων των ατμιστών συναγωνίζονται εκείνα των καπνιστών κανονικών τσιγάρων.

Τα ευρήματα θεωρούνται άκρως ανησυχητικά, καθώς ενώσεις όπως ο μόλυβδος και το ουράνιο βλάπτουν την ανάπτυξη.

«Οι αυξημένοι βιοδείκτες ουρανίου που βρέθηκαν στις γλυκές γεύσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, επειδή ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων ατμιστών προτιμούν γλυκιές γεύσεις», προειδοποιούν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα