Φυσικές, σπιτικές λύσεις για την ψωρίαση

Φυσικές, σπιτικές λύσεις για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση δερματική πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στο δέρμα.

Αυτό με την σειρά του προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί στη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος. Επειδή αυτά τα νέα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό (κάθε 3-4 ημέρες αντί για κάθε 30 περίπου ημέρες) η συσσώρευση νέων κυττάρων δημιουργεί φολιδωτό δέρμα.

Φυσικές και σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση
 
Γενικά, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με έναν δερματολόγο. Δεν λειτουργεί κάθε οικιακή θεραπεία το ίδιο για όλους και ο γιατρός σας θα μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς και τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.

Είναι όμως πολύ πιθανό, πέρα από αλοιφές και κρέμες, μερικές από τις προτάσεις του δερματολόγου σας να περιλαμβάνουν μία από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

1. Μπάνιο σε νερό με βρώμη

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, δρ. Sean McGregor, συνιστά το μπάνιο με πλιγούρι βρώμης ως τρόπο προσωρινής ανακούφισης από τον κνησμό, την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος. Φυσικά, δεν μιλάμε για την βρώμη που τρώμε, αλλά γι' αυτό που λέγεται κολλοειδές πλιγούρι: μια λεπτοαλεσμένη εκδοχή βρώμης που διαλύεται στο μπάνιο (σαν να κάνατε αφρόλουτρο) ή που βρίσκεται σε λοσιόν και σαπούνια. Συχνά χρησιμοποιείται για άλλες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

2. Άλατα Epsom

Όπως τα λουτρά με πλιγούρι βρώμης, ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και στην αφαίρεση αυτών των λεπιών από το δέρμα σας. Αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα για το θέμα, η κοινή πεποίθηση είναι ότι το μαγνήσιο στα άλατα Epsom βοηθά στην ανακούφιση από την ψωρίαση.

3. Λιθανθρακόπισσα

Ένα παλαιότερο φάρμακο, η λιθανθρακόπισσα, διατίθεται σε διάφορες, όπως σε σαμπουάν, τοπικές αλοιφές και σαπούνια. “Ηρεμεί τη φλεγμονή που προκαλείται από την ψωρίαση”, λέει ο δρ. McGregor.

Απλά προσέξτε ότι μπορεί να είναι λίγο λιπαρή και να αφήσει λεκέδες στα ρούχα και το δέρμα. Όπως συμβαίνει με όλες τις κρέμες και τις τοπικές αλοιφές, μπορείτε να αποτρέψετε τους λεκέδες, τυλίγοντας την περιοχή εφαρμογής σε πλαστική μεμβράνη. “Μιλήστε με έναν δερματολόγο πριν το κάνετε. Είναι γενικώς ασφαλές για ενήλικες, αλλά δεν το συνιστώ για παιδιά”, συμβουλεύει ο δρ. McGregor.

4. Καθαριστικά με σαλικυλικό οξύ

Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ακμής και των μαύρων στιγμάτων, αλλά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και κατά της φλεγμονής λόγω ψωρίασης, καθώς και καθαρισμό από τις ξηρές φολίδες στο δέρμα.

“Μια προειδοποίηση με τα καθαριστικά με λιθανθρακόπισσα και σαλικυλικό οξύ είναι ότι μπορούν επίσης να ερεθίσουν το δέρμα σε μερικούς ανθρώπους. Συνιστώ να μιλήσετε πρώτα με δερματολόγο και να τα δοκιμάσετε σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος και όχι σε μια μεγάλη περιοχή, ώστε να δείτε ποια θα είναι η αντίδρασή σας”, λέει ο δρ. McGregor.

5. Κορτιζόνη και υδροκορτιζόνη

Και πάλι, σημειώνει ο ίδιος, όλα έχουν να κάνουν με το να μειωθεί η φλεγμονή και οι κρέμες κορτιζόνης και υδροκορτιζόνης κάνουν ακριβώς αυτό. “Μπορεί να είναι ωφέλιμες για την αφαίρεση μέρους της ερυθρότητας και του φολιδωτού δέρματος που βλέπουμε με την ψωρίαση”, λέει.

6. Φωτοθεραπεία

Είτε χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη συσκευή είτε λαμβάνετε λίγη ηλιακή ακτινοβολία, η φωτοθεραπεία είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να μειώσετε την ψωρίαση. Η θεραπεία με φως δεν χρησιμοποιείται πλέον πολύ, όχι επειδή έχει απορριφθεί, αλλά, “έχουν γίνει τόσες πολλές πρόοδοι σε άλλες θεραπείες που η φωτοθεραπεία απλά ξεχάστηκε”, λέει ο δρ.McGregor.

Η φωτοθεραπεία για την ψωρίαση δεν είναι και η πιο βολική προσέγγιση, καθώς οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για μια τέτοια θεραπεία είναι ουσιαστικά σολάριουμ ιατρικής ποιότητας.

Η τακτική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκκαθάριση της ψωρίασης, αλλά συνοδεύεται από προβλήματα. “Η φωτοθεραπεία είναι πολύ διαφορετική από το να είσαι απλώς στον ήλιο. Μια υγιής ποσότητα ηλιακού φωτός μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να μην το παρακάνετε, διότι αυξάνετε τον κίνδυνο για πιο σοβαρές εξελίξεις, όπως ηλιακά εγκαύματα ή μελάνωμα. Ειδικά από την στιγμή που έχουμε άλλους αποτελεσματικούς τρόπους έναντι της ψωρίασης, που δεν περιλαμβάνουν αυτούς τους κινδύνους", προειδοποιεί ο ίδιος.

7. Καλύτερη διατροφή

Όπως συμβαίνει με τόσες άλλες καταστάσεις, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της ψωρίασης. “Υπάρχει αυτή η συσχέτιση μεταξύ της ψωρίασης και καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, άρα υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε σε δίαιτες που είναι γενικά υγιεινές”.

Μερικές συμβουλές για καλύτερη διατροφή ως προς την ψωρίαση:

  • Τρώτε τροφές χαμηλότερες σε υδατάνθρακες
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Τρώτε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

“Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορεί να μην εξαλείψουν εντελώς την ψωρίασή σας, αλλά θα σας βοηθήσουν, ώστε να μην επιδεινωθεί”, κατέληξε ο δρ. McGregor.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα