Πέντε καλοί λόγοι για να πεις ναι στη νηστεία

Πέντε καλοί λόγοι για να πεις ναι στη νηστεία

Η νηστεία είναι μια πρακτική που χρονολογείται αιώνες πίσω και παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Πέρα όμως από τη σύνδεσή της με θρησκευτικούς λόγους άσκησης, η νηστεία είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά ωφέλιμη για την υγεία μας πρακτική. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 καλούς λόγους για να πεις και εσύ το «ναι».

Ως νηστεία, ορίζεται η αποχή από όλα ή ορισμένα τρόφιμα ή/και ποτά για ένα καθορισμένο, χρονικό διάστημα. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να νηστέψεις, οι περισσότεροι τύποι εκτελούνται σε διάστημα 24-72 ωρών.

Η διαλείπουσα νηστεία ή διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting  ή IF) σημαίνει τον περιορισμό πρόσληψης θερμίδων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Βασίζεται στο πότε πρέπει να τρώμε και όχι στο τι δεν πρέπει να τρώμε. Ακολουθούν 5 οφέλη που εξασφαλίζει η νηστεία στην υγεία μας και τα οποία υποστηρίζονται και από την επιστήμη.

Η νηστεία βοηθά στη διαχείριση βάρους
Περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων και ενισχύοντας τον μεταβολισμό, η νηστεία μπορεί να γίνει σύμμαχος σου στις προσπάθειες διαχείρισης ή απώλειας βάρους.

Θεωρητικά, η αποχή από ορισμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Σχετική έρευνα έχει βρει ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις του σωματικού λίπους και του κοιλιακού λίπους σε σύγκριση με τον συνεχή περιορισμό των θερμίδων.

Ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η νηστεία θα μπορούσε να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Σχετική επιστημονική μελέτη, έδειξε ότι η πρακτική της διαλείπουσας νηστείας για 11 μήνες βελτίωσε τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου, όσο και τη δομή του εγκεφάλου.

Κάνει καλό στην καρδιά σου
Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, καθώς υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 31,5% των θανάτων παγκοσμίως.

Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι η ενσωμάτωση της νηστείας στη ρουτίνα μας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όταν μιλάμε για την υγεία της καρδιάς.

Η νηστεία αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής
Αρκετές μελέτες έχουν βρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της νηστείας στη διάρκεια ζωής. Έτσι αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι η νηστεία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην επίτευξη της μακροζωίας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ανοσοποιητικού που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και στην προώθηση της καλύτερης υγείας.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα