Τα «δύο» πρόσωπα της διπολικής διαταραχής

Τα «δύο» πρόσωπα της διπολικής διαταραχής

Η παρουσιάστρια Δάφνη Καραβοκύρη και ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτρης Δικαίος μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την διπολική διαταραχή.

Η σημερινή εκπομπή αφορά στο ζήτημα της διπολικής διαταραχής το οποίο πολύ συχνά δεν συζητιέται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Οι ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από διπολικές διαταραχές επηρεάζουν και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα τους.

«Η μητέρα μου διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 2005-2006 όταν χρειάστηκε να πάει σε ψυχίατρο για να λάβει την αναπηρική της σύνταξη λόγω του καρκίνου που είχε περάσει. Ως παιδί αυτό που εκλάμβανα τότε ήταν έλλειψη αγάπης και ασυνεννοησία. Δεν μπορούσα να το αποκωδικοποιήσω. Τα συμπτώματα που βίωνε η ίδια ήταν μία βαθιά θλίψη, μια εξωφρενική μελαγχολία ένα βάρος, κλάμα και έντονο εκνευρισμό με τα πάντα, και φυσικά κυκλοθυμία. Αυτό που την ενοχλούσε πάντα ήταν ο χαρακτηρισμός «τρελή». Όταν ένας άνθρωπος τα βιώνει όλα αυτά και δεν ξέρει πώς λέγεται αυτό, δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα αυτά», είπε η Δάφνη Καραβοκύρη.

«Μεγάλη μου είπε ότι όταν την διέγνωσε ο ψυχίατρος έκανε μία ανάδρομή και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Προσπάθησε να φέρει μνήμες για να αποδείξει στον εαυτό της ότι δεν είναι «τρελή» και ότι δεν φταίει εκείνη γι΄ αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δικαίος έδωσε την επιστημονική πλευρά του ζητήματος.

«Διπολική διαταραχή είναι η μανιοκαταθλιπτική ψύχωση. Έχει κανονικά επεισόδια υπερθυμίας και κατάθλιψης, ξεχωριστά και όχι την ίδια μέρα. Αποτελεί νόσημα. Υποθέτουμε ότι ο καθένας έχει ένα όριο πάνω από το οποίο έρχεται η διαταραχή, βασισμένο στην γενετική του σύσταση, δηλαδή από τα γονίδιά μας. αν πιεστώ πάνω από το όριό μου, τότε μπορεί να πυροδοτηθεί η διαταραχή. Δεν είναι πια εμπόδιο στην ζωή των ανθρώπων, δίνει ελπίδα για να ανταποκριθεί ο ασθενής. Ο ασθενής με διπολική διαταραχή δεν είναι επικίνδυνος για τους άλλους, αλλά για την δική του ζωή. Στην κατάθλιψη η διπολική διαταραχή έχει ξεχωριστά τις καταθλίψεις από τον άνθρωπο που έχει μόνο κατάθλιψη. Κατά μεγάλο διάστημα κυριαρχεί η κατάθλιψη και όχι η υπερθυμία», υπογράμμισε.

Πώς είναι να ζει κάποιος με διπολική διαταραχή;

Η Δάφνη Καραβοκύρη περιέγραψε αυτά που της έχει διηγηθεί η μητέρα της.

«Μου είπε ότι ένιωθε σαν χαμένη, ότι ήταν σε έναν άλλο πλανήτη δικό της. όλα ήταν θολά και δυσνόητα, και ήταν δύσκολο να επιβληθεί στο μυαλό και στο σώμα της. Δεν μπορούσε να κρίνει αυτά που έβλεπε με το σωστό ζευγάρι ματιών. Όταν δεν συνάδουν το σώμα, η ψυχή και το μυαλό, είναι ένα χάος. ένιωθε φυλακισμένη με νοητά σίδερα η μητέρα μου. είναι η χειρότερη φυλακή που μπορεί να νιώσει κάποιος. Ένιωθε πως είχε κάτσει πάνω της ένα αερ0οπλκάνο», αποκάλυψε.

Και προσέθεσε ο κ. Δικαίος: «Είναι τεράστιο το βάρος της κατάθλιψης. Από κάποιους θεωρείται βαρύτερη η κατάθλιψη της διπολικής διαταραχής από την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι μανίες σε κάνουν να κάνεις πράγματα για τα οποία μετά μετανιώνεις. Η διάγνωση μπαίνει γιατί υπάρχουν διακριτά επεισόδια. Υπάρχει χαρακτηριστική εναλλαγή φάσεων, όχι όμως διάθεσης. Δεν υπάρχουν στην καθημερινή διάθεση. Αισθάνεσαι ότι κάτι σου την “έχει φυλαγμένη” στην γωνία».

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα