Δωρεάν self - test από τα φαρμακεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Ιούνιο

Δωρεάν self - test από τα φαρμακεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Ιούνιο

Από τον Ιούνιο θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα απλό τεστ, το οποίο ανιχνεύει μικροαιμοραγία στα κόπρανα, που δεν είναι ορατή.

 Το self test για αυτό το είδος καρκίνου θα χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με sms.

Το  2020 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 150.366 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε γυναίκες και 191.053 σε άντρες και 68.920 θάνατοι σε γυναίκες και 87.185 σε άντρες. Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αποτελεί τον 2ο σε συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες και τον 4ο στους άντρες.

Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, Λιθουανία, Δανία) αλλά και στις Η.Π.Α, Αυστραλία και Νότια Κορέα, πραγματοποιείται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο σπίτι με self -test από ενήλικες. Στην Ευρώπη το όριο ηλικία είναι από  50 ετών και άνω ενώ στις Η.Π.Α από  45 ετών.

«Σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της καινούργια πρωτόκολλα πρόληψης, που περιλαμβάνουν τον ανοσοχημικό έλεγχο κοπράνων, ένα self -test που μπορεί να φτάσει σε κάθε πολίτη ηλικίας 50-70 ετών και να κάνει μόνος του στο σπίτι, μειώνοντας στις πραγματικά αναγκαίες τις κολονοσκοπήσεις που χρειάζεται να γίνουν ως επόμενο βήμα έγκαιρης διάγνωσης», είπε στο topontiki.gr η Δρ. Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και συνέχισε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και το 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, θα πρέπει οι χώρες μέλη της να έχουν εφαρμόσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για μια κατηγορία καρκίνων όπως του μαστού, του τράχηλου της μήτρας και του παχέος εντέρου».

 
Πως λειτουργεί το self-test
Η διαδικασία του self-test είναι απλή, προκειμένου να μπορεί ο κάθε πολίτης να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι του.

Αναλυτικά είναι σαν το τεστ για τον κορωνοιό, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ανιχνεύει μικροαιμοραγία στα κόπρανα, που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Με μια μπατονέτα ο πολίτης παίρνει ελάχιστο δείγμα κοπράνων, το τοποθετεί στο μπουκαλάκι με το υγρό, ανακατεύει και ρίχνει το περιεχόμενο στην ειδική συσκευή.

 
Εάν παρουσιαστεί μια γραμμή είναι αρνητικό εάν το self- test δείξει δυο γραμμές είναι θετικό και τότε πρέπει να προχωρήσει σε κολονοσκόπηση.

«Δεν είναι απαραίτητο το θετικό αποτέλεσμα να υποδεικνύει καρκίνο του παχέος εντέρου. Όμως είναι ένα «καμπανάκι» που χτυπάει στον πολίτη ώστε να ενημερώσει το γιατρό του που θα του συστήσει να κάνει κολονοσκόπηση ή οποία σε άλλη περίπτωση γίνεται προληπτικά κάθε δυο με τρία χρόνια»  μας εξηγεί η κυρία Γαζούλη και συνεχίζει:

«Με αυτό το προληπτικό screening προλαμβάνουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα αρχικά του στάδια. Αυτό σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, λιγότερα χειρουργεία, χημειοθεραπείες και νοσηλείες άρα εξοικονόμηση πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στόχος είναι να έχει ελεγχθεί το 90% του πληθυσμού μας έως και το 2025» εξήγησε η κυρία Γαζούλη μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Σύλλογο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 
Στόχος του συλλόγου είναι η εύκολη πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου όλων των κάτοικων της χώρας και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ( νησιά, ορεινά χωριά κλπ) και η πρόσβαση στις υγειονομικές δομείς για προληπτική κολονοσκόπηση είναι δύσκολη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα