Θεραπεία με κρύο νερό: Τι είναι και γιατί δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη

Θεραπεία με κρύο νερό: Τι είναι και γιατί δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη

Η θεραπεία με κρύο νερό δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Wim Hof ​​που περιλαμβάνει θεραπεία με κρύο νερό υποστηρίζονται από στοιχεία χαμηλής ποιότητας, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση. Η μέθοδος Wim Hof ​​(WHM) είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που ισχυρίζεται ότι ενισχύει την υγεία και τη νοοτροπία ενός ατόμου ενισχύοντας το αυτόνομο νευρικό και ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η μέθοδος αποτελείται από τρεις πυλώνες: τη μέθοδο αναπνοής Wim Hof ​​(WHBM), η οποία περιλαμβάνει υπεραερισμό 30-40 φορές, στη συνέχεια οικειοθελή κράτημα της αναπνοής σε χαμηλό όγκο πνευμόνων, καθημερινό κρύο ντους ή καθισμένη σε λουτρό πάγου.

Ο Βιμ Χολφ, γνωστός και ως The IceMan, είναι ένας Ολλανδός αθλητής που κατέχει 21 Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες για επιτεύγματα που σχετίζονται με το κρύο, όπως το κολύμπι 66 μέτρων κάτω από τον πάγο και το τρέξιμο ξυπόλητου σε ημιμαραθώνιο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του WHM, η μέθοδος παρέχει ανακούφιση για αυτοάνοσες ασθένειες και ινομυαλγία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση εννέα δοκιμών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του WHM είναι κακή.

Παρά τη στατιστική σημασία που παρατηρείται σε ορισμένες μελέτες, πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα των μελετών είναι πολύ χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Επιπλέον, τα ευρήματα είναι μη γενικευμένα στο κοινό λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, καθώς οι μελέτες περιελάμβαναν 15-48 άτομα το καθένα, η πλειονότητα των οποίων (86,4%) είναι άνδρες.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να βιώσουν αποτελέσματα εικονικού φαρμάκου λόγω της πίστης τους σε έναν «γκουρού» και μιας αισιόδοξης άποψης για την πρακτική.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το WHM φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη αντίδραση και οφέλη στην απόκριση του στρες, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλότερης ποιότητας για να τεκμηριωθεί αυτό το εύρημα.

Η χρόνια φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών διαταραχών, καρκίνου, άσθματος και διαβήτη. Η φλεγμονή προκαλείται συχνά από επιλογές τρόπου ζωής όπως η υπερβολική χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο ανεπαρκής ύπνος.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην επαρκούν για τη διαχείριση της φλεγμονής, εάν εμφανίζεται λόγω αυτοάνοσων διαταραχών όπως η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο και επιτίθεται και καταστρέφει τους ίδιους τους ιστούς του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλο που η μέθοδος Wim Hof ​​μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συζητήστε την εξάσκησή της με γιατρό σας, καθώς το κρύο νερό σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία, όπως το σοκ.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα