Η Νο1 τροφή για υγιή εγκέφαλο – Τη συστήνουν διατροφολόγος του Χάρβαρντ και νευροεπιστήμονας

Η Νο1 τροφή για υγιή εγκέφαλο – Τη συστήνουν διατροφολόγος του Χάρβαρντ και νευροεπιστήμονας

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, όπως την ικανότητά σας να αποτρέψετε τη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες τροφές -όπως οι ηλιόσποροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως- που παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη.

Σύμφωνα με τη Δρ. Uma Naidoo, διατροφολόγος του Χάρβαρντ, και τη Lisa Genova, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ νευροεπιστήμονα, ωστόσο, υπάρχει μια τροφή συγκεκριμένα που υποστηρίζουν πως είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η Νο1 τροφή για υγιή εγκέφαλο: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία, ειδικά για τον εγκέφαλό σας. Μερικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας είναι:

  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Μαρούλι
  • Κάλε
  • Σέσκουλο
  • Χόρτα

3 λόγοι που η διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά είναι καλή για τον εγκέφαλό σας

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο
  • Είναι γεμάτα φυτικές ίνες

1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συχνά, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η άνοια σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β9, είπε η Δρ. Naidoo στο CNBC Make It το 2022. «Η βιταμίνη, γνωστή και ως φυλλικό οξύ, είναι μια βασική βιταμίνη για την υποστήριξη της εγκεφαλικής και νευρολογικής υγείας, τη βέλτιστη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ισορροπημένη ψυχολογική υγεία», πρόσθεσε.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι το πρώτο είδος τροφής που προτείνει η Δρ. Naidoo για τους ασθενείς της που θέλουν να τονώσουν τη διάθεσή τους.

2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με αυτό που η Δρ. Genova αποκαλεί «θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο», όπως φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και β-καροτίνη.

Η λουτεΐνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της δομής του εγκεφάλου για τους ηλικιωμένους. Και μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης μπορεί να ενισχύσει τη λεκτική και γνωστική μνήμη.

3. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Complementary Therapies in Medicine» το 2021.

Η Δρ. Naidoo προτείνει να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες μέσω της διατροφής σας, ειδικά με φυτικές τροφές. Και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά «τυχαίνει» να είναι πυκνά σε φυτικές ίνες.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα