Υπνική άπνοια: Η σιωπηλή επιδημία που κοστίζει πανάκριβα σε ζωές και πόρους

Υπνική άπνοια: Η σιωπηλή επιδημία που κοστίζει πανάκριβα σε ζωές και πόρους

Ένας στους δύο άνδρες και μία στις τέσσερεις γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (ΑΥΑ) με συνέπεια να ξυπνούν συχνά το βράδυ και το πρωί να αισθάνονται κουρασμένοι.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 20% των ανθρώπων το γνωρίζει ενώ οι πάσχοντες είναι κυρίως άνδρες, που ροχαλίζουν κατά το 80%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αδιάγνωστοι ασθενείς με ΑΥΑ να αναπτύσσουν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, σακχαρώδη διαβήτη και να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τροχαία ατυχήματα από την κακή ποιότητα ύπνου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω συνέπεια της ΑΥΑ είναι οι ασθενείς αυτοί να κοστίζουν στο υγειονομικό σύστημα μιας χώρας δύο φορές περισσότερο συγκριτικά με τους υγιείς, επειδή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωμένη εργασιακή απόδοση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος της αδιάγνωστης ΑΥΑ υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Μετα-ανάλυση έδειξε ότι κατά το έτος 2000, το οικονομικό κόστος από 800.000 τροχαία ατυχήματα που στοίχισαν 1.400 ζωές, με εμπλεκόμενους οδηγούς με ΑΥΑ, ανέρχεται, προσαρμοσμένο στο 2020, σε 24 δισ. δολάρια.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου που είναι αύριο, 15 Μαρτίου. Μάλιστα το φετινό μήνυμα της ΕΠΕ για την αυριανή ημέρα είναι: «Μάθε για την Υπνική Άπνοια. Συμβουλέψου τον Πνευμονολόγο σου για να σε παραπέμψει στο Ειδικό Ιατρείο Ύπνου». Στόχος της ΕΠΕ είναι να τονίσει τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΑΥΑ) από τον ειδικό Ιατρό Ύπνου.

«Ο ύπνος είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και κάτι που πάντα χρειαζόμαστε για να λειτουργούμε στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια σημαντική επιδείνωση του ύπνου, καθώς πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν από το σπίτι χάνοντας τη ρουτίνα ύπνου – εγρήγορσης, με αποτέλεσμα τα πρότυπα ύπνου να χειροτερεύουν συνολικά», ανέφερε η Γεωργία Τρακαδά MD, PhD, MSc, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας με εξειδίκευση στην Ιατρική Ύπνου, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική και συνέχισε: «Ο σταθερός κύκλος ύπνου – εγρήγορσης, ειδικά όταν είναι προσαρμοσμένος στον χρονότυπο κάθε ατόμου (πρωινός ή βραδινός τύπος), έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και αυξημένη μακροζωία».

Σύμφωνα με το Sleep Foundation | Better Sleep for a Better You, απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος ύπνου (ώρες/24ωρο) σε κάθε ηλικία:

  • Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 ώρες
  • Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 ώρες
  • Νήπια 1-2 ετών 11-14 ώρες
  • Παιδιά 3-5 ετών 10-13 ώρες
  • Παιδιά 6-13 ετών 9-11 ώρες
  • Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 ώρες
  • Νεαροί ενήλικες 18-25 7-9 ώρες
  • Ενήλικες 26-64 ετών 7-9 ώρες
  • Ενήλικες 65+ 7-8 ώρες.

Η σιωπηλή πανδημία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (ΑΥΑ) στον Ύπνο είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου, εξηγεί ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: «Η συχνότητά της ΑΥΑ είναι παρόμοια με αυτή του Σακχαρώδη Διαβήτη, ωστόσο υποδιαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό αφού υπολογίζεται ότι το 85% των πασχόντων είναι μη διαγνωσμένοι.

Το 70% των πασχόντων εμφανίζουν διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και το 40% αναφέρουν σοβαρή ημερήσια υπνηλία, ιδίως οι γυναίκες. Το Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο ευθύνεται για σοβαρή νοσηρότητα (κυρίως από το καρδιαγγειακό) και πρώιμη θνητότητα. Προκαλεί υπνηλία, που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα (στον χώρο εργασίας, τροχαία κλπ.), μειωμένη παραγωγικότητα και κοινωνική απομόνωση».

Ο ένας στους δύο ή τρεις με ΑΥΑ αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας, ειδικά οι γυναίκες, ενώ όσοι πάσχουν από ΑΥΑ διατρέχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νυχτερινής συχνουρίας.

Η ΑΥΑ αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος κατά 2 έως 3 φορές περισσότερο συγκριτικά με τους μη πάσχοντες, επισημαίνει η Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ Κατερίνα Βλάμη, MD MSc. MPH, ESRS Somnologist, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογίας, Υπεύθυνη Μονάδας Μελέτης Ύπνου, Β’ ΠΠΚ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Ο ένας στους δύο νοσηλευόμενους με έμφραγμα, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν προηγούμενη αδιάγνωστη ΑΥΑ, ενώ στο 70% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και στο 80% των ασθενών με συστηματική αρτηριακή υπέρταση ανθεκτική στα φάρμακα, υποκρύπτεται ΑΥΑ. Πάνω από ένας στους δύο με προδιαβήτη υποκρύπτει ΑΥΑ, ενώ σε ασθενείς με σοβαρή ΑΥΑ είναι κατά 30% αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Πάσχοντες από ΑΥΑ διατρέχουν τριπλάσιο σχετικό κίνδυνο να εμφανίσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέλος, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στις μεγάλες ηλικίες είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος συγκριτικά με τους μη έχοντες ΑΥΑ, ενώ σε πάσχοντες από γνωσιακές διαταραχές υπάρχει τριπλάσια πιθανότητα ύπαρξης ΑΥΑ».

Στους κύριους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΑΥΑ συγκαταλέγονται η μεγάλη ηλικία, το ανδρικό φύλο και η παχυσαρκία.

Η Ομάδα Εργασίας «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο» εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και ανάληψης μέτρων από τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και πολιτικούς φορείς για την ΑΥΑ.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα