Άνοια: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τις 3 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Άνοια: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τις 3 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Τα ποσοστά άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν τις επόμενες δεκαετίες. Παρά τις θλιβερές προβλέψεις, όμως, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της κατάστασης που δυσκολεύει τη ζωή των ασθενών και του περιβάλλοντός τους.

Καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων στον πληθυσμό αυξάνεται σχεδόν σε κάθε χώρα, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια το 2030 και τα 139 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μία από τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση αυτής της τάσης είναι η υγιεινή διατροφή.

Ευτυχώς, ένας διατροφολόγος έχει περιγράψει τρεις ισχυρές τροφές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ο Naheed Ali, διατροφολόγος και συγγραφέας ιατρικής και υγείας στο SweatBlock, είπε στην Express.co.uk: «Ως γιατρός που μελετά τη διατροφή και την υγεία του εγκεφάλου, έχω δει από πρώτο χέρι τη δύναμη που έχει η τροφή μας να βοηθά στην προστασία από την άνοια καθώς μεγαλώνουμε. Μερικές απλές επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

Οι 3 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας

  • Μούρα
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί

1. Μούρα

Γεμάτα με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες, τα μούρα είναι απίστευτες τροφές για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ειδικό. Και αυτό δεν το λέει μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός, αφού έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση φραουλών κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας για ορισμένους μεσήλικες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα βατόμουρα έχουν επίσης παρόμοια επίδραση. «Μου αρέσει να έχω ένα μείγμα από βατόμουρα, άλλα μούρα και φράουλες, καθώς κάθε χρώμα έχει τις δικές του προστατευτικές ενώσεις. Μια ή δύο χούφτες καθημερινά είναι τόσο εύκολη κίνηση -μπορείτε να τις προσθέσετε στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι ή απλά να τα φάτε σκέτα ως σνακ στο τρέξιμο», είπε.

2. Λιπαρά ψάρια

Συχνά φημίζονται για τις ισχυρές επιδράσεις του στον εγκέφαλο. Κι αυτό γιατί τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο διατροφολόγος εξήγησε ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, η οποία συνδέεται με την άνοια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ, έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη ψαριών έχει συσχετιστεί σταθερά με βελτιωμένη γνωστική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία. Ο Ali συνέστησε να στοχεύσετε σε μερικές μερίδες την εβδομάδα – «είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας».

3. Ξηροί καρποί

Περιέχοντας ένα μείγμα από υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί είναι υπέροχοι για τη θρέψη του εγκεφάλου σας. «Η έρευνα δείχνει ότι όσοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν πιο αιχμηρό μυαλό καθώς μεγαλώνουν», είπε ο Ali και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό όμως να προσέχουμε τα μεγέθη των μερίδων, καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Μου αρέσει να καταναλώνω 25-56 γραμμάρια, αρκεί να περιορίσω τη λαχτάρα μου χωρίς να το παρακάνω. Λίγο είναι αρκετό για την υγεία του εγκεφάλου σας».

Αν και καμία από αυτές τις τροφές δεν είναι εγγυημένη «θεραπεία για όλα», ο διατροφολόγος εξήγησε ότι μικρές διατροφικές τροποποιήσεις γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για τον εγκέφαλο μπορούν να συμβάλουν πολύ στην προστασία του μυαλού σας.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα