Αυτός είναι ο σημαντικότερος ξηρός καρπός για την υγεία της καρδιάς

Αυτός είναι ο σημαντικότερος ξηρός καρπός για την υγεία της καρδιάς

Η υγεία της καρδιάς εκτός από τους γενετικούς παράγοντες επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.

Οι ξηροί καρποί είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και λίπους για την υγεία της καρδιάς. Είναι γεμάτοι με υγιεινά για την καρδιά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης, LDL χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, ένας ξηρός καρπός ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους: τα καρύδια. Τα καρύδια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πιο ευδιάκριτα σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Για τα άτομα που ακολουθούν φυτική διατροφή ή εκείνους που δεν αγαπούν τα ψάρια, τα καρύδια είναι εξαιρετική επιλογή για τη λήψη αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί τα καρύδια είναι τόσο σημαντικά για την υγεία της καρδιάς:

Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, κάτι που είναι σημαντικό καθώς τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ενώ τα καρύδια δεν έχουν DHA, έχουν κάποια EPA.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά τα καρύδια έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα ωμέγα-3 στο σώμα. Από όλους τους ξηρούς καρπούς, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3!

Είναι καλή πηγή λίπους για την καρδιά

Κάθε χούφτα καρυδιών έχει 18,5 γραμμάρια λίπους, το 90% των οποίων είναι ακόρεστα λιπαρά. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι ένα υγιεινό είδος λίπους που θέλουμε να τρώμε περισσότερο και τα καρύδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε. Έχουν 13,4 γραμμάρια πολυακόρεστα λίπη και 2,5 γραμμάρια μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά

Τέλος, τα καρύδια είναι μια φυτική τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Περίπου μια χούφτα καρύδια έχει δύο γραμμάρια φυτικών ινών, ή το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, όπως και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση περισσότερων καρυδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Επιπλέον, τα καρύδια έχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φυτοστερόλων και πολυφαινολών. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα