Καλή χοληστερίνη: Πέντε τρόποι για να την ανεβάσετε

Καλή χοληστερίνη: Πέντε τρόποι για να την ανεβάσετε

Η «καλή» χοληστερίνη καθαρίζει την πλεονάζουσα χοληστερίνη από το αίμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει την εναπόθεση χοληστερίνης στα αρτηριακά τοιχώματα, κι έτσι οι αρτηρίες παραμένουν καθαρές.

Ας μην ξεχνάμε και την «κακή» χοληστερίνη LDL, την οποία πρέπει να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα ώστε να είμαστε προστατευμένοι από καρδιακές παθήσεις. Η υπερβολική ποσότητα LDL στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση πλάκας μέσα στις αρτηρίες. Εάν αυτή η συσσώρευση εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, το αποτέλεσμα είναι καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Εκτός όμως, από τη διατήρηση της «κακής» χοληστερίνης σε ένα σταθερό επίπεδο, θα πρέπει επίσης να προσέχουμε την «καλή» χοληστερίνη ώστε να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό όριο.

«Η HDL τείνει να χάνεται στη συζήτηση για τη χοληστερίνη, αλλά παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε επίσης την HDL ενώ διαχειρίζεστε την LDL», λέει ο Δρ Frank Sacks, καθηγητής Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο T.H. Chan School of Public Health του Harvard.

Ο ρόλος της «καλής» χοληστερίνης

Η HDL θεωρείται «καλή» γιατί κάνει την καλή δουλειά. Παρακολουθεί τα αιμοφόρα αγγεία, συλλέγει την περίσσεια χοληστερίνης από την κυκλοφορία του αίματος και τα τοιχώματα των αρτηριών και τη διοχετεύει στο ήπαρ, όπου αφαιρείται από το σώμα. Αυτή η συνεχής δράση αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση πλάκας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ένα επίπεδο HDL από 40 mg/dL έως 60 mg/dL για ενήλικες άνδρες. «Ένα επίπεδο κάτω από 40 mg/dL θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή HDL για να κάνει σωστά τη δουλειά της», λέει ο Δρ Sacks.

Εφόσον η HDL θεωρείται «καλή», θα ήταν λογικό ότι υψηλότερες ποσότητες ισοδυναμούν με επιπλέον προστασία. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια και ότι τα επίπεδα HDL πέρα από 80 mg/dL δεν προσφέρουν πρόσθετα οφέλη.

Η υψηλότερη HDL μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική επειδή χρειάζεται βοήθεια για να κάνει τη δουλειά της. Η έρευνα υποδηλώνει ότι ο προστατευτικός ρόλος της HDL εξαρτάται εν μέρει από τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκεριδίων. Μια μελέτη που εξέτασε άτομα με χαμηλά και υψηλά επίπεδα HDL και άτομα με φυσιολογικά και υψηλά επίπεδα LDL και τριγλυκεριδίων ανακάλυψε ότι για βέλτιστη προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρέπει να υπάρχουν υγιή επίπεδα και για τα τρία.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να υιοθετήσουν τα άτομα με χαμηλή HDL.

- Περισσότερη άσκηση. Η άσκηση μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της HDL. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

- Απώλεια βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι, στοχεύστε να χάσετε 5% έως 10% του βάρους σας.

- Μείωση επεξεργασμένων υδατανθράκων. Κάντε μετάβαση από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) σε δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι) και προσθέστε άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, όπως πουλερικά, τόφου, φασόλια και φακές.

- Περιορισμός αλκοόλ. Διατηρήστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα έως δύο ποτά ημερησίως.

- Διακοπή καπνίσματος. Εάν χρειάζεται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα