Χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο βρέθηκε στις θεραπείες ακμής Clinique, Up - Up και Clearasil

Χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο βρέθηκε στις θεραπείες ακμής Clinique, Up - Up και Clearasil

Υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου χημικού βενζολίου ανιχνεύθηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από εταιρείες όπως η Clinique της Estee Lauder, η Up & Up της Target και η Clearasil που ανήκει στην Reckitt Benckiser, όπως δήλωσε το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure. Παράλληλα, κατέθεσε αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξαγάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες του κλάδου, όπως δήλωσε την Τετάρτη το εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Η μετοχή της Estee Lauder υποχώρησε κατά περίπου 2% μετά την ανακοίνωση αυτή. Βενζόλιο εντοπίστηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στα προϊόντα Proactiv, PanOxyl, το σαπούνι για την ακμή της Walgreens και την κρέμα Equate Beauty του Walmart.

 Οι εταιρείες Target, Estee Lauder, Walmart και Reckitt δεν απάντησαν στο αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο. Η FDA δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του Valisure.

«Βενζόλιο θα μπορούσε να σχηματιστεί “σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα” τόσο σε συνταγογραφούμενα, όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας της ακμής», ανέφερε το εργαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτή η καρκινογόνος ουσία έχει ήδη ανιχνευθεί σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως σε αντιηλιακά, σε απολυμαντικά χεριών και σε ξηρό σαμπουάν. Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Procter & Gamble και Johnson & Johnson, ανακάλεσαν προϊόντα τους.

«Ο εντοπισμός βενζολίου, ωστόσο, σε προϊόντα για την ακμή διαφέρει σημαντικά από τις άλλες περιπτώσεις», αναφέρει το Valisure. «Το βενζόλιο που βρέθηκε σε αντιηλιακά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν ακαθαρσίες που προήλθαν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα σκευάσματα βενζοϊκού υπεροξειδίου προέρχεται από το ίδιο το βενζοϊκό υπεροξείδιο», είπε ο συνιδρυτής και πρόεδρος του Valisure, Ντέιβιντ Λάιτ.

Τα τεστ που έκανε το εργαστήριο έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σχηματίσουν περισσότερες από 800 φορές το όριο συγκέντρωσης του βενζολίου που έχει θέσει η FDA.

newsbeast.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα