Πολύποδες στο έντερο: 7 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε για να προλάβετε τον καρκίνο

Πολύποδες στο έντερο: 7 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε για να προλάβετε τον καρκίνο

Ενώ οι πολύποδες του καρκίνου του παχέος εντέρου συχνά δεν έχουν συμπτώματα -ειδικά στα αρχικά στάδια- υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε… συν έναν κοινό μύθο για τους πολύποδες.

«Δεν είναι όλοι οι πολύποδες του παχέος εντέρου καρκινικοί, αλλά όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως πολύποδες, γι’ αυτό όλοι πρέπει να γνωρίζουν γι ‘αυτούς και να ελέγχονται τακτικά», λέει η Fola May, γαστρεντερολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Τι είναι οι πολύποδες

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι αναπτύξεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου (κόλον) ή στο ορθό. Οι πολύποδες ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα, και κυμαίνονται από μικρά, επίπεδα εξογκώματα έως μεγαλύτερα, σε σχήμα μανιταριού.

Είναι αρκετά συνηθισμένοι: Υπολογίζεται ότι το 15% έως 40% των ενηλίκων έχει πολύποδες και οι άνθρωποι που τους έχουν γενικά έχουν περισσότερους από έναν», προσθέτει η Δρ. May.

Οι πολύποδες μπορεί να είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) ή κακοήθεις (καρκινικοί). Μόνο ένα ποσοστό των πολύποδων θα γίνουν καρκινικοί -και από αυτούς που γίνονται, χρειάζονται χρόνια για να γίνουν καρκινικοί.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι πρώιμοι πολύποδες συχνά μοιάζουν με ένα μικρό σπυράκι -τόσο μικροί που αν είχατε ένα, σχεδόν σίγουρα δεν θα το ξέρατε. «Πιθανότατα δεν θα μπορείτε να αισθανθείτε συμπτώματα ή να δείτε σημάδια ενός πολύποδα», λέει η Δρ. May και προσθέτει:

«Οι περισσότεροι πολύποδες και οι καρκίνοι του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλούν συμπτώματα που μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε». Ο μόνος τρόπος για τη διάγνωση και την αφαίρεση των πολυπόδων είναι η κολονοσκόπηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αρχίσετε να κάνετε τακτικά εξετάσεις για τον καρκίνο ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

«Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ποιοι πολύποδες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί, ο στόχος της διαδικασίας είναι να αφαιρεθούν όλοι», εξηγεί.

7 συμπτώματα πολυπόδων του παχέος εντέρου

Η Δρ. Mayι τονίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα πολυπόδων, ειδικά στα αρχικά στάδια, αλλά προσθέτει ότι καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να υποδηλώνει πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο ή κάποιο άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα και δικαιολογούν μια επίσκεψη στο γιατρό.

  1. Αίμα στα κόπρανα σας ή αιμορραγία από το ορθό
  2. Αναιμία
  3. Εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας
  4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  5. Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία
  6. Κούραση και αδυναμία
  7. Δυσκολία στην αναπνοή

1. Αίμα στα κόπρανα σας ή αιμορραγία από το ορθό

Αν δείτε έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανά σας, στην τουαλέτα μετά την αφόδευση ή στο χαρτί υγείας μετά το σκούπισμα, μπορεί να είναι αιμορραγία από ερεθισμένο πολύποδα. Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα μεγαλύτερων πολυπόδων του παχέος εντέρου.

2. Αναιμία

Οι πολύποδες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν μεγαλώσει, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ή ο γιατρός σας μπορεί να το παρατηρήσει σε μια συνηθισμένη εξέταση αίματος.

3. Εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας

Οποιεσδήποτε νέες αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα προκαλούν ανησυχία, λέει η Δρ. May. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σύσταση και το σχήμα των κοπράνων. «Τα κόπρανα σε σχήμα μολυβιού -μακριά και στενά- είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά αν συμβεί ξαφνικά», λέει.

4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια ότι οι πολύποδες του παχέος εντέρου έχουν εξελιχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο καρκίνου του παχέος εντέρου. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο κόλον, προκαλώντας ανεξήγητη απώλεια βάρους.

5. Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία

Από μόνο του, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες…αλλά εάν αισθάνεστε συνεχείς κράμπες ή πόνο στην κοιλιά σας μαζί με άλλα συμπτώματα αυτής της λίστας, μπορεί να υποδηλώνει πολύποδες του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο.

6. Κούραση και αδυναμία

Η αναιμία που προκαλείται από πολύποδες προκαλεί συχνά κόπωση, εξάντληση και αίσθημα συνολικής αδυναμίας. Εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα μαζί με άλλα σε αυτήν τη λίστα -ιδιαίτερα αιμορραγία από το ορθό- καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

7. Δυσκολία στην αναπνοή

Το να αισθάνεστε πάντα ότι σας κόβεται η αναπνοή ή ότι δεν μπορείτε να πάρετε αναπνοή κατά τη διάρκεια κανονικών δραστηριοτήτων είναι μια άλλη παρενέργεια της αναιμίας λόγω απώλειας αίματος.

Ο μύθος: Δεν μπορείτε να τους αισθανθείτε

Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι αν ο πολύποδας γίνει μεγάλος, θα μπορείτε να τον νιώσετε είτε με αίσθημα παλμών στην περιοχή του στομάχου σας είτε εισάγοντας τα δάχτυλά σας στο ορθό σας. Αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν θα μπορείτε να νιώσετε πολύποδες από έξω, λέει η Δρ. May.

Εάν όντως αισθάνεστε ένα εξόγκωμα είναι πιο πιθανό να είναι κήλη, αιμορροΐδες ή φυσιολογικά εσωτερικά σας όργανα. Αυτό είναι περισσότερο ένα μη σύμπτωμα -αλλά ο μύθος είναι τόσο κοινός που πρέπει να τον συμπεριλάβουμε», καταλήγει η Δρ. May.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα