Τσάι τζίντζερ: Γιατί είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα φλιτζάνι πριν από τον βραδινό ύπνο

Τσάι τζίντζερ: Γιατί είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα φλιτζάνι πριν από τον βραδινό ύπνο

Οι ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές όταν η ρίζα εγχέεται σε ζεστό νερό για να παρασκευαστεί τσάι. Το ιδιαίτερο άρωμά του προσφέρει μια αναζωογονητική αλλά ηρεμιστική αισθητηριακή εμπειρία.

Όμως, πέρα από το άρωμα και τη γεύση του, το τσάι τζίντζερ προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, τα οποία τεκμηριώνονται και μέσα από έρευνες; Η απάντηση είναι «ναι». Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι τζίντζερ είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται τζιντζερόλες και σογκαόλες, και έχει βρεθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι καλό να πιεί κάποιος τσάι τζίντζερ πριν από τον βραδινό ύπνο;

«Ναι, η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μετά το δείπνο ή πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και την κινητικότητα του εντέρου», λέει η γαστρεντερολόγος Elena Ivanina. Επιπλέον, «το τσάι τζίντζερ είναι μια εξαιρετική επιλογή χωρίς καφεΐνη για να πιει κάποιος πριν τον ύπνο, ειδικά εάν αντιμετωπίζει μυϊκούς πόνους, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να σας βοηθήσουν να τους ανακουφίσετε και να να κοιμηθείτε καλύτερα», προσθέτει η Emmy Bright, ιδρύτρια της Real Good Nutrition.

Το τσάι τζίντζερ «καθαρίζει» το στομάχι;

«Ενώ το τζίντζερ μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη για το γαστρεντερικό σύστημα, δεν «καθαρίζει» το στομάχι, ούτε συμμετέχει στις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματός μας. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στο στομάχι, ακόμη και στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας κοινής λοίμωξης στο στομάχι που προκαλείται από το βακτήριο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού», εξηγεί η Bright.

Ενδείκνυται το τσάι τζίντζερ για καθημερινή κατανάλωση;

«Εφόσον το τσάι τζίντζερ είναι κάτι που σας αρέσει, δεν σας προκαλεί αρνητικές παρενέργειες και δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, συμπληρώματα ή/και ιατρικές παθήσεις, είναι καλό να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα», λέει η Bright.

Συνοψίζοντας, αν ψάχνετε για ένα ρόφημα που μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον έμετο, να μειώσει τη φλεγμονή, να αποκρούσει παθογόνα, να απαλύνει τον πόνο ή να υποστηρίξει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επιλέξτε το τσάι τζίντζερ.

Αυτό το αναζωογονητικό έγχυμα είναι γεμάτο με πολλές φυτικές ενώσεις που ευθύνονται όχι μόνο για την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του, αλλά και για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιεμετικές του ιδιότητες. Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν προσθέσετε αφεψήματα από βότανα στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή παίρνετε φάρμακα.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα