Η άγνωστη βιταμίνη που προστατεύει το δέρμα και ρίχνει χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Η άγνωστη βιταμίνη που προστατεύει το δέρμα και ρίχνει χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Η βιταμίνη αυτή προβάλλεται συχνά ως θεραπεία για τα έλκη, αν και θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει ακόμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην επούλωση των πληγών και στη μείωση της χοληστερόλης. Δείτε ποια είναι και που κάνει καλό.

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη και μόνο λίγα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη αυτό δεν αναιρεί κάποια από τα οφέλη αυτής της λιγότερο γνωστής βιταμίνης.

Τι είναι η βιταμίνη U;

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να προσδιορίσει μια ένωση που βρίσκεται στον χυμό λάχανου. Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι στην ουσία βιταμίνη αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη.

Η βιταμίνη U είναι διαθέσιμη όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά βρίσκεται επίσης φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.

Τα οφέλη

  • Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του έλκους
  • Προστατεύει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας
  • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στην προστασία του δέρματος

1. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του έλκους

Όταν η βιταμίνη U ερευνήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1950, ορισμένες μελέτες πρότειναν την κατανάλωση 1 λίτρου (945 mL) χυμού λάχανου ημερησίως με το σκεπικό ότι βοήθησε τα έλκη του εντέρου να επουλωθούν 4-5 φορές πιο γρήγορα από την τυπική θεραπεία κατά του έλκους που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στη βιταμίνη U ή στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του λάχανου.

Έκτοτε, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το θέμα. Για να προσδιοριστεί εάν η βιταμίνη U είναι πραγματικά αποτελεσματική κατά του έλκους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

2. Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας

Η βιταμίνη U μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας από βλάβες. Σε μια μελέτη που έγινε σε ζώα, η βιταμίνη U φάνηκε ότι βοήθησε στην αναστροφή ορισμένων από τις βλάβες του ήπατος που προκαλούνται από το κοινό φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων βαλπροϊκό οξύ.

Σε μια άλλη μελέτη, βρέθηκε ότι οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε βιταμίνη U παρουσίασαν λιγότερο σοβαρή νεφρική βλάβη μετά τη λήψη βαλπροϊκού οξέος από αυτούς που δεν έλαβαν βιταμίνη U. Αυτή η ουσία φάνηκε επίσης να μειώνει τους δείκτες φλεγμονής.

Έρευνα σε ζώα δείχνει ακόμη ότι η βιταμίνη U μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης στους πνεύμονες που προκύπτει από επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, οι ανθρώπινες μελέτες είναι απαραίτητες για να φανούν οι επιδράσει στον άνθρωπο.

3. Μπορεί πιθανώς να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης U συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που έγινε σε εργαστήριο βρέθηκε ότι η βιταμίνη U μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία λιποκυττάρων και να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά υπάρχουν λίγες σχετικές μελέτες σε ανθρώπους.

Σε μια άλλη μελέτη 8 εβδομάδων, πάντως, βρέθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν 1,5 γραμμάριο βιταμίνης U την ημέρα δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη και σχεδόν 10% μείωση της ολικής χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι πολύ παλιά και περιελάμβανε λίγους συμμετέχοντες. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και στην προστασία του δέρματος

Η βιταμίνη U μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), καθώς και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας σε πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο του τραύματος. Επιπλέον, η βιταμίνη U φαίνεται να προστατεύει από εγκαύματα και άλλες βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα καλλυντικά πρέπει να παρασκευάζονται με βιταμίνη U. Ωστόσο, η έλλειψη ανθρώπινης έρευνας σημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα