5 τροφές που θα σας κρατήσουν νέους

5 τροφές που θα σας κρατήσουν νέους

Τα υπερ - επεξεργασμένα κρέατα και η ζάχαρη είναι δύο από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να παραμείνει ο οργανισμός σας νέος και δυνατός χωρίς προβλήματα υγείας όσο μεγαλώνετε.

Υπάρχουν πέντε τροφές, με αντιγηραντικά οφέλη, οι οποίες υπόσχονται να σας χαρίσουν μακροζωΐα και καλή υγεία.

1. Μύρτιλα

Η νούμερο ένα τροφή που προτείνει ο ερευνητής μακροζωίας και γιατρός αναγεννητικής ιατρικής Δρ Neil Paulvin δεν είναι άλλη από τα μύρτιλα. Γράφοντας για το CNBC, είπε ότι το μικρό αυτό μωβ φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από μολύνσεις. Επίσης, είναι νόστιμο και με λίγες θερμίδες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή μακροζωίας, τα μύρτιλα έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα κύτταρα υγιή και να αποτρέψουν την καταστροφή τους, ενώ επίσης εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιδιορθώνουν το DNA.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, τα μύρτιλα μπορούν επίσης να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των ματιών, είπε ο Δρ Paulvin. Τα οφέλη αυτού του μικροσκοπικού φρούτου είναι εμφανή και στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον γιατρό, ο οποίος επεσήμανε επικαλούμενος έρευνα ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονται με την καθυστέρηση της πνευματικής γήρανσης έως και δυόμισι χρόνια. Τέλος, τα μύρτιλα μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω του ότι είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, είπε ο Δρ Paulvin.

2. Ντομάτες

Όσον αφορά το δέρμα, μια απίθανη τροφή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο της Sun, Amanda Ursell είναι οι ντομάτες. Η ειδικός είπε ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη γήρανση, από μέσα προς τα έξω και να καταπολεμήσει τις ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ντομάτες - καθώς και λαχανικά όπως το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο - είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές χρωστικές που ονομάζονται λυκοπένιο, λουτεΐνη και βήτα καροτίνη.

3. Τροφές ολικής αλέσεως

Οι τροφές ολικής αλέσεως που απελευθερώνουν ενέργεια αργά είναι μια άλλη βασική αντιγηραντική ουσία. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι. Επειδή απελευθερώνουν ενέργεια αργά - σε αντίθεση με τους λευκούς και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες - δεν προκαλούν βλάβη στο κολλαγόνο στο δέρμα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πρότειναν επίσης ότι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή χαρίζει μακροζωΐα αφού βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ιατρικών καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του εντέρου, διαβήτης, εγκεφαλικό, όταν συνδυάζονται με φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα έλαια.

4. Ξηροί καρποί

Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι το αγαπημένο σνακ των ατόμων που ζουν στις «Μπλε Ζώνες». Η διατροφολόγος Sophie Trotman, με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνει τα πλεονεκτήματα των ξηρών καρπών όσον αφορά την αντιγήρανση. Όπως είπε στο Fabulous, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος. «Ο λιναρόσπορος έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ, ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε η Trotman.

5. Υγιή έλαια

Είτε πρόκειται για σολομό και σαρδέλες, αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη συνολική υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Amanda Ursell. Μπορούν επίσης να διατηρήσουν το φυσικό φράγμα λιπαρότητας του δέρματος μειώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα