Αλλαγή ώρας: Θερινή ή χειμερινή; Ποια είναι η καλύτερη για την υγεία μας

Αλλαγή ώρας: Θερινή ή χειμερινή; Ποια είναι η καλύτερη για την υγεία μας

Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου αλλάζει η ώρα. Στις 04:00 πμ., οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δείχνοντας 03:00 πμ., στο πλαίσιο της λήξης εφαρμογής του μέτρου της θερινής ώρας για φέτος και της προσαρμογής στη χειμερινή ώρα.

Ίσως κάποιοι από εσάς σκεφτείτε «όχι, πάλι»! Αν αυτή η διαδικασία σας... αποσυντονίζει, να σας ενημερώσουμε ότι γκρινιάζετε δίχως λόγο. Οι ειδικοί ύπνου από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επισημαίνουν τα οφέλη της χειμερινής ώρας για τον οργανισμό αφού αυτή η ρουτίνα ευθυγραμμίζεται καλύτερα με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι ή τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου ζήτησε να καταργηθεί η θερινή ώρα αναφέροντας τις συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, διαταραχών της διάθεσης και εισαγωγών στο νοσοκομείο για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Ο κιρκάδιος ρυθμός μας προάγει τον ύπνο και την αφύπνιση με βάση το καθημερινό μας μοτίβο έκθεσης στο φως. Παρόλο που το φως του εσωτερικού χώρου μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, η ένταση του φωτός από τον ήλιο, είναι το πιο ισχυρό σήμα για το σώμα μας να ξυπνήσει.

Αλλαγή ώρας και κιρκάδιος ρυθμός

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν πλήρως στο να είναι ξύπνιοι τη νύχτα και να κοιμούνται τη μέρα, επειδή η έκθεσή τους στο ηλιακό φως νωρίς το πρωί κατά τη θερινή ώρα τους εμποδίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή ευθυγράμμιση μεταξύ της ώρας που πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνούν και της ώρας που το σώμα τους, αντιλαμβάνεται ως ώρα για ύπνο.

Ο κιρκάδιος ρυθμός δεν ελέγχει μόνο την ορμή για ύπνο και αφύπνιση, αλλά συντονίζει επίσης πολλές άλλες πτυχές της βιολογικής λειτουργίας που κυμαίνονται από το πότε το σώμα είναι έτοιμο να αφομοιώσει ένα γεύμα μέχρι το πότε παράγονται αναπαραγωγικές ορμόνες και πόσο καλά μπορεί ο οργανισμός να καταπολεμήσει μία μόλυνση. Η επίμονη κακή ευθυγράμμιση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε βάρδιες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών.

Οι χρόνιες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης απώλειας ύπνου, σε συνδυασμό με την κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους οι οποίοι, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους στο βραδινό φως και ενός φυσικά μετατοπισμένου κιρκάδιου ρυθμού, έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθούν το βράδυ και να ξυπνήσουν το πρωί κατά την θερινή ώρα.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα