Ανάγκες που έχουν τα μάτια σας ανά ηλικία και πώς να τις καλύψετε

Ανάγκες που έχουν τα μάτια σας ανά ηλικία και πώς να τις καλύψετε

Τα μάτια, όπως και κάθε άλλο σημείο του ανθρώπινου σώματος, αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου! Ανάλογα με το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεται κάποιος, οι ανάγκες των ματιών του είναι διαφορετικές, με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να τα φροντίζει, ώστε να τα κρατήσει υγιή και να προλάβει διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με αυτά.

Ποιές είναι όμως οι ανάγκες που έχουν τα μάτια σας σε κάθε ηλικία και τι μπορείτε να κάνετε για να τις καλύψετε; Σας δίνουμε τις απαντήσεις παρακάτω, μέσα από ένα ταξίδι από τη μέση και την τρίτη ηλικία, έως την εφηβεία.

Μέση και τρίτη ηλικία
Στη μέση και τρίτη ηλικία, οι ανάγκες των ματιών είναι αυξημένες και η φροντίδα τους επιτακτικότερη από ποτέ. Όσο μεγαλώνετε, η κόρη του ματιού αρχίζει να μικραίνει, αντιδρώντας όλο και λιγότερο στις αλλαγές της φωτεινότητας. Έτσι, η προσαρμογή από το φως στο σκοτάδι και από το σκοτάδι στο φως γίνεται δυσκολότερη, όπως και η εστίαση σε κοντινά αντικείμενα (πρεσβυωπία). Επιπλέον, ο φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητα και τη διαύγειά του, ενώ η ευαισθησία και η αισθητικότητα του κερατοειδούς χιτώνα μειώνονται. Τέλος, το οπτικό πεδίο περιορίζεται και οι δακρυικοί αδένες παράγουν λιγότερο δάκρυ, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηροφθαλμία.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ρίσκο για παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, καθιστούν τη σωστή φροντίδα των ματιών προτεραιότητα. Στις ηλικίες αυτές, για να φροντίσει κανείς σωστά την όρασή του θα πρέπει να:

  • Χρησιμοποιεί γυαλιά με ποιοτικούς πολυεστιακούς φακούς που στηρίζουν τις ανάγκες των ματιών στις ηλικίες αυτές, όπως οι φακοί Varilux
  • Κάνει τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων.
  • Ακολουθεί μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία των ματιών. Για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνει όλα αυτά τα συστατικά, μπορεί να καταναλώνει πολυβιταμίνες ειδικές για την ηλικία αυτή, όπως οι Centrum.
  • Προστατεύει σωστά τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία με τη χρήση καλών γυαλιών ηλίου.

Ενήλικη ζωή
Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, η όραση υπόκειται σε πολλές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής κάνει μάλιστα την εμφάνισή της και η πρεσβυωπία, η οποία, όπως είπαμε παραπάνω, καθιστά απαραίτητη τη χρήση γυαλιών με ειδικούς φακούς. Παράλληλα, παρουσιάζεται και το ρίσκο για οφθαλμικές παθήσεις. Γι’ αυτό, σε αυτό το στάδιο το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη! Για να προληφθούν λοιπόν μετέπειτα προβλήματα στην υγεία των ματιών, θα πρέπει ο ενήλικας να:

  • Υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος να βασίζεται σε μία ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, αλλά και επαρκή ενυδάτωση.
  • Μην παραλείπει να κάνει τακτικούς οφθαλμικούς ελέγχους, ώστε να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στην όρασή του και να εντοπίσει πρώιμα σημάδια προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.
  • Χρησιμοποιεί ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή, αν εργάζεται σε αυτόν, αλλά και γυαλιά ηλίου για να προστατευτεί από τον ήλιο. Παράλληλα, καλό είναι να φοράει προστατευτικά γυαλιά όταν κάνει κάποιο σπορ ή δραστηριότητα στη φύση, ώστε να αποφύγει τραυματισμούς.

Εφηβεία
Η εφηβεία είναι μία περίοδος στην οποία τα προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική χρήση οθονών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, καθώς και στην έλλειψη ύπνου, παράγοντες που ταλαιπωρούν τα μάτια.

Ωστόσο, οι επιλογές που κάνουν οι έφηβοι σε αυτή τη φάση, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής τους, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των ματιών τους μελλοντικά. Για παράδειγμα, αν προστατεύουν από τώρα τα μάτια τους από την ηλιακή ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου, μπορούν να μειώσουν το ρίσκο για εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ένας έφηβος λοιπόν, για να διατηρήσει και να προφυλάξει την όρασή του, καλό είναι να:

  • Κάνει συχνά διαλείμματα από το διάβασμα και τη χρήση υπολογιστή, ώστε να ξεκουράζει τα μάτια του.
  • Φοράει προστατευτικά ματιών κατά την άθληση, ανάλογα πάντα με το σπορ που κάνει.
  • Ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να κοιμάται αρκετά.
  • Τρέφεται υγιεινά, υιοθετώντας μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

Η όραση είναι ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Φροντίζοντας  λοιπόν να καλύπτετε τις ανάγκες των ματιών σας, ανάλογα με την ηλικία σας, μπορείτε όχι μόνο να βελτιώσετε την όρασή σας, αλλά και να προλάβετε μελλοντικούς κινδύνους που την απειλούν!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα