Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε καθημερινά πράσινο τσάϊ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε καθημερινά πράσινο τσάϊ

Το πράσινο τσάϊ είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα. Αν κάποιοι από εσάς είστε επιφυλακτικοί ως προς τα οφέλη του και αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε κάθε μέρα ένα φλιτζάνι πράσινο τσάϊ, είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις απορίες.

Οφέλη του πράσινου τσαγιού στην υγεία

Μειώνει τη Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος έναντι τραυματισμών και μολύνσεων. Το πράσινο τσάι έχει εξαιρετικό αντιοξειδωτικό προφίλ. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες του προσθέτουν επιπλέον αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη με 40 συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο στο αίμα, την φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με την American Heart Association, «οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού, μαζί με μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία». Η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ στο πράσινο τσάι, έχει βρεθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου ενισχύοντας τη μνήμη και μειώνοντας το άγχος.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των καρδιακών παθήσεων υποστηρίζοντας την υγιή χοληστερόλη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2018 στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι το τσάι φαίνεται να επιβραδύνει τη φυσική μείωση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία συχνά αναφέρεται ως «καλή» χοληστερόλη, καθώς το άτομο γερνάει και μειώνει τη χαμηλή λιποπρωτεΐνη πυκνότητας (LDL), η οποία είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κατεχίνες, ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτή τη μείωση της χοληστερόλης.

Βοηθά στην πέψη

Το πράσινο τσάι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών και να ανακουφίσει το φούσκωμα εξαλείφοντας τη συσσώρευση αερίων στο έντερο.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες και καρκίνους. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή θάνατο των κυττάρων, γεγονός που μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine, οι γυναίκες που κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Έλλειψη σιδήρου

Ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει αρνητικές παρενέργειες εάν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου επειδή το τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο και να εμποδίσουν την απορρόφησή του από τον πεπτικό σωλήνα.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μετά από ένα γεύμα για να βοηθήσουν την πέψη. Ωστόσο, το πράσινο τσάι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πράσινο τσάι δεν είναι χωρίς καφεΐνη και, όπως και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, πονοκέφαλο, ναυτία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή προβλήματα ύπνου.

Αν και ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη, ο FDA αναφέρει 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα πράσινο τσάι, ως τη μέγιστη ποσότητα καφεΐνης που μπορούν να καταναλώσουν οι υγιείς ενήλικες την ημέρα.

Τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει το πράσινο τσάι «εξαφανίζονται» με την προσθήκη ζάχαρης ή ακόμη και υπερβολικής ποσότητας μελιού. Σκεφτείτε να επιλέξετε μια φέτα λεμόνι για να προσθέσετε γεύση χωρίς ζάχαρη.

Μπορώ να πίνω πράσινο τσάι κάθε μέρα;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε μέτριες ποσότητες κάθε μέρα είναι ασφαλής. Η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα είναι ένα ασφαλές όριο για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει, χωρίς να κινδυνεύετε από πιθανές παρενέργειες.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιείτε πράσινο τσάι είναι το πρωί, νωρίς το απόγευμα, ή μία έως δύο ώρες μετά τα γεύματα για να βοηθήσετε την πέψη.

Το πράσινο τσάι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση;

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι τα αντιοξειδωτικά στο τσάι βοηθούν στο να χαλαρώσουν οι μύες που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα κύτταρα χαλαρώνουν, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και, ως αποτέλεσμα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι;

Όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου μπορεί να πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν εντελώς το πράσινο τσάι. Οι τανίνες στο τσάι μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο και να εμποδίσουν το σώμα να τον απορροφήσει. Επιπλέον, όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι. Αντ' αυτού, επιλέξτε μέντα ή χαμομήλι.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα