Κοριοί: Μέτρα οικιακής υγιεινής για να τους κρατήσουμε μακριά από το σπίτι

Κοριοί: Μέτρα οικιακής υγιεινής για να τους κρατήσουμε μακριά από το σπίτι

«Ο κοριός τρέφεται με το αίμα μας. Άρα θα δούμε κάποια σημάδια σαν «γαζί», δηλαδή απανωτά σημάδια, το ένα δίπλα στο άλλο». Αυτό σημείωσε ο Υγιεινολόγος, Msc PhD Λέκτορας Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ψάξουμε συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι για κοριούς. «Θα πρέπει να αναζητήσουμε στους τοίχους κάποια μικρά μαύρα, κόκκινα ή καφέ στίγματα ή γύρω από τις πρίζες ή στα κεφαλάρια και όχι στα στρώματα» διευκρίνισε. Όσον αφορά τη χρήση μεταχειρισμένων στρωμάτων ο κ. Ντελέζος τόνισε ότι δεν ενδείκνυται, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν ήρθανε τώρα οι κοριοί, υπήρχανε και τώρα είμαστε σε μία φάση αυξημένης ετοιμότητας, όχι σε φάση συναγερμού. Το εάν θα πάμε σε συναγερμό θα το δούμε τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα μας θέσει σε συναγερμό, τόνισε ότι: «τα αυξημένα κρούσματα» είναι ένα σημάδι. «Περάσαμε ένα καλοκαίρι το οποίο είχαμε 35 - 40 βαθμούς Κελσίου. Άρα λοιπόν αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των κοριών και είναι λογικό να περιμένουμε κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις και σε περιοχές στις οποίες έχουμε αυξημένη κίνηση» σημείωσε.

Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Ντελέζος έφερε το Παρίσι όπου υπογράμμισε δύο παράγοντες, την αυξημένη κίνηση λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα την μεγάλη επέκταση των Airbnb, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως στα Airbnb «έχουμε αυτόνομες και λίγο απειθάρχητες γραμμές καθαριότητας και απολύμανσης».

Ενώ αναφορικά με τα ξενοδοχεία τα χαρακτήρισε πιο «πειθαρχημένα, με συγκεκριμένες γραμμές». Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε τη «μεγάλη πολλαπλασιαστική ικανότητα του κοριού, δηλαδή μπορεί να γεννήσει μέχρι 500 αυγά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εγκατάστασή του σε έναν χώρο είναι πάρα πολύ εύκολο να εξαπλωθεί».

Τέλος, ανέφερε ακόμη δύο παράγοντες για την επανεμφάνιση των κοριών. Από τη μία το γεγονός πως κάποια εντομοκτόνα τα οποία είχαμε στο παρελθόν λόγω τοξικότητας έχουν καταργηθεί αλλά και η μαζική εξόντωση ενός φυσικού ανταγωνιστή του κοριού, της κατσαρίδας, είχε ως αποτέλεσμα ο κοριός να έχει ελεύθερο έδαφος.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα