Κορονοϊός - Παραλλαγή Eris: Πόσο επικίνδυνη είναι, πού εντοπίζεται στην Ελλάδα και τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός - Παραλλαγή Eris: Πόσο επικίνδυνη είναι, πού εντοπίζεται στην Ελλάδα και τι λένε οι ειδικοί

Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως για τη νέα παραλλαγή Eris. Ο ΠΟΥ αναβάθμισε την παρακολούθησή της. Τι λένε οι ειδικοί και τι τους φοβίζει από Σεπτέμβριο.

Σε αναβάθμιση της υποπαραλλαγής EG.5.1. (γνωστή ως Eris) του κορονοϊού από μια παραλλαγή υπό παρακολούθηση (VUM) σε μια παραλλαγή ενδιαφέροντος, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).Έτσι η Eris γίνεται η μία από τις τρεις που προβληματίζουν περισσότερο τον ΠΟΥ. Οι άλλες δύο είναι οι ΧΒΒ.1.5 (παραλλαγή Κράκεν) και η ΧΒΒ.1.16 (παραλλαγή Αρκτούρος).

Ταυτοχρόνως, ο ΠΟΥ εξέδωσε και την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου που συνιστά η νέα υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2.Σύμφωνα με αυτήν, η Eris είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (VUM). Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται σε όλη την «οικογένεια» της EG.5, δηλαδή και στο παρακλάδι της το EG.5.1.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η Eris

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός και ανάλογος με αυτόν της Κράκεν και της Αρκτούρος, προσθέτει ο ΠΟΥ. Κλινικά , σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες δεν φαίνεται να προκαλεί διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα από τα στελέχη που προηγήθηκαν.

Η νέα παραλλαγή δείχνει να έχει περισσότερη ανοσολογική διαφυγή από προηγούμενες. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί, από τις συχνότερες παραλλαγές, ενώ η εμφάνισή της συνοδεύεται από αυξημένα αποτελέσματα στα θετικά τεστ και νοσηλείες.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Eris σε 51 χώρες
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού . Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η υποπαραλλαγή EG.5.1 (Eris) η οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Εξακολουθεί να είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργήσει (ο κορονοϊός) κάποια υποπαραλλαγή, η οποία θα προκαλέσει αιφνίδια αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους», είπε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες.
Συνολικώς, την 29η επιδημιολογική εβδομάδα (από 17 έως 23 Ιουλίου 2023), η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (ήταν μόλις 7,6%).

Η παραλλαγή έχει γίνει η πιο διαδεδομένη στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, οι επισκέψεις στα επείγοντα και τα νοσοκομεία , αν και δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αυτό που οδηγεί αυτές τις αυξήσεις.

Η νέα παραλλαγή είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την Αρκτούρος, και αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα.
Η EG.5.1 αντιπροσωπεύει ήδη το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, δήλωσε η Dr. Meaghan Kall, επιδημιολόγος στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Αντιπροσωπεύει επίσης το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα του κορονοϊού, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί
Ο Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησε για άνοδο της Eris στην Κρήτη. Το στέλεχος Eris έχει επικρατήσει στην Κρήτη και σε όλους τους νομούς. H Κρήτη δέχεται μεγαλύτερο φορτίο λόγω του τουρισμού, γιατί είναι κόμβος και πύλη εισόδου, είπε ο κ. Σουρβίνος.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εξαιτίας του νέου ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους.

Τα στοιχεία θα αποτυπωθούν στη σημερινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Πάντως στην προηγούμενη έκθεση καταγράφηκε αύξηση  στη θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, αύξηση 41% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, 125% στις διασωληνώσεις και 41% στους θανάτους από covid-19.

Παρατηρείται αρκετά μεγάλη αύξηση της θετικότητας για SARS-CoV2 στην κοινότητα και αυτό επιβεβαιώνεται από 15 Ιουνίου, δήλωσε στο oloygeia.gr o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ειδικοί  επιστήμονες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, την Arcturus και την Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και των κλειστών σχολείων.  Από την άλλη, εκφράζουν φόβο πως θα κυριαρχήσει από  Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Ο  γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, επανέλαβε τις πάγιες συστάσεις του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός. Αυτές είναι:

• Να συνεχίσουν οι χώρες να αναφέρουν επιδημιολογικά δεδομένα (ιδίως δεδομένα για τα κρούσματα και τους θανάτους)
• Να συνεχίσουν οι χώρες να προσφέρουν εμβόλια στους κατοίκους τους

Οι επιστήμονες, αναφέρουν ότι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα